Medgyessy: Bajnai nem közgazdász, Matolcsy igen

Vágólapra másolva!
Még nem alakult ki a Mesterházy Attila vezette MSZP önálló, sajátos és megkülönböztető világképe, meg kellene fogalmazniuk saját magukat - erről Medgyessy Péter volt kormányfő beszélt a Magyar Nemzetnek. A volt MSZP-s miniszterelnök bírálta a korábbi is jelenlegi kormányfőket azért, mert nem veszik figyelembe a közgazdasági alapelveket. Medgyessy szerint Bajnai Gordon Matolcsy Györggyel vagy Varga Mihállyal ellentétben nem közgazdász.
Vágólapra másolva!

Az MSZP átalakulása elkezdődött, ugyanakkor érdemi kérdésekben még keresik az utat - mondta a Magyar Nemzetnek Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök. Szerinte még nem alakult ki a Mesterházy Attila vezette MSZP önálló, sajátos és megkülönböztető világképe.

Medgyessy arról is beszélt, hogy véleménye szerint Magyarországon ma is demokrácia van, bár erős benne a tekintélyelvűség. Az Orbán-kormány korábbi válságkezelési stratégiájáról, a devizahitelesek védelmében hozott intézkedésekről és az unortodox módszerekről szólva jónak nevezte, hogy a kormány a gazdaságpolitikájának középpontjába helyezte az egyensúlyjavítást. Hozzátette, hogy ezt túlhajszolt módon csinálták egy egyébként is kedvezőtlen nemzetközi helyzetben, és ez csökkentette növekedés esélyét.

"Az unortodox módszerek miatt a bankvilágban megszűnt a magyar gazdaságba vetett bizalom, így nem finanszírozzák az átalakulást" - fogalmazott. Hozzáfűzte: szerinte egy terítettebb adórendszerrel, nem kizárólag a különadókra alapozva kellett volna a gazdaságpolitika alapjait lerakni.

Ki a közgazdsáz?

Medgyessy Péter arra is kitért, hogy a közgazdaságtanban közismert tény, hogy három végső felhasználási pont van: a beruházás, az export és a fogyasztás. Szerinte az csak látszat, hogy a különadókon keresztül meg lehet kímélni a lakosságot, hosszabb távon ezek a terhek is a fogyasztókat és a beruházásokat érik el.

"Ezt egyetlen miniszterelnök sem akarta elfogadni, sem Gyurcsány, sem Bajnai, sem Orbán. Mert egyikük sem közgazdász, hanem politikus" - mondta. Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordon esetében is igaz-e ez, hiszen ő közgazdász, azt felelte: "nekem közgazdász az, aki makrogazdasággal foglalkozik. Ebből a szempontból tehát Bajnai nem közgazdász, Matolcsy György és Varga Mihály viszont az. Bajnainak vállalatirányítás a szakmája."