Hoffmann: Ne tűrje el egy egyetem a szélsőséges öltözéket!

Vágólapra másolva!
A köznevelési államtitkár a Pedagógus Napot Kaposvárott ünnepelte. Beszélt a közoktatási reformról, a pedagógusok életpálya-modelljéről és a Kaposvári Egyetem rektorának öltözködési utasításáról is.
Vágólapra másolva!

A köznevelési államtitkár Kaposváron járt, ahol a kilencedik alkalommal megrendezett Klebelsberg Pedagógiai Napon beszélt. "Vége annak az időszaknak, amikor a pedagógusoknak lehajtott fejjel kellett járniuk, olyan alacsony volt a megbecsültségük. Az út egyre simább lesz, persze azért akadnak még rajta göröngyök." - kezdte előadását Hoffmann Rózsa, aki beszélt a pedagógus-életpálya modellről, a kötelező hit- és erkölcstan bevezetéséről, az iskolák államosításáról, valamint a közoktatási rendszer egyéb átalakításairól is a Sonline.hu tudósítása szerint.

Hoffmann Rózsa a Kaposvári Egyetem rektorának öltözködési utasításáról is beszélt. "Részleteiben nem ismerem a döntés hátterét, az ügyről csak a sajtóból értesültem, így a konkrét esetet nem véleményezném. Általánosságban azonban úgy vélem, hogy egy munkahely meghatározhat bizonyos elvárásokat, persze, ezek mikéntje sokféle lehet. Azzal viszont egyetértek, hogy az egyetemek ne tűrjék meg a szélsőséges öltözködési stílusokat." - mondta az államtitkár.

A Kaposvári Egyetem diákjai október 1-jén kapták meg azt a rektori utasítást, amelyben szabályozzák, hogy mely feltételeknek megfelelő ruházatban vehetnek részt a mindennapi munkában. Az utasítás kiterjed az egyetem minden polgárára, kivéve, akik munka- vagy védőruhát viselnek. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, azon belül az „urakra" és a „hölgyekre", illetve a hétköznapi és a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken kötelező viseletre. Közös szabályként előríja, hogy „az ápolt külső (haj, köröm, arcszőrzet) a tiszta, vasalt öltözék mellett alapvető elvárás mindenkitől".

A rektori utasítás némi engedményt is tesz: „Nyári időszakban természetesen el lehet tekinteni a férfiaknál a zakó, illetve nyakkendő, nők esetén a harisnya, zárt cipő viselésétől". A dokumentum ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az utasítás be nem tartása a jogszabályokban és a belső szabályzatokban meghatározott jogkövetkezményeket vonja maga után.

Az új szabályzat óriási felháborodást váltott ki oktatókban és diákokban egyaránt. Az egyik színész szakos osztály például meztelenséggel tiltakozott az utasítás ellen, az oktatási ombudsman pedig azt kérte, hogy vonják vissza azt. de több külföldi lap is írt az esteről.