Farkas járkál a Bükkben

Vágólapra másolva!
Farkast láttak a Bükkben a Heol.hu szerint. A természetvédők és az erdészek örülnek, a nemzeti parkban pedig nem lepődtek meg. A farkas valószínűleg szlovák, a hegyekben kóborolva jöhetett át a határon.
Vágólapra másolva!

A Heol.hu azt írja, farkast láttak a napokban a Bükkben. Ezt egyáltalán nem tartotta meglepőnek a lapnak nyilatkozó szilvásváradi Becsei Ferenc nyugdíjas természetvédelmi őr, mert szerinte a Bükki Nemzeti Park munkatársai már máskor is figyeltek meg farkasokat a területükön.

Becsei szerint megnőhetett a Szlovákia magas hegyeiben élő populáció, és az ivarérett egyedek a Tarnai-dombvidéken keresztül bejönnek Magyarországra. Eddig is bejöttek, ám korábban inkább csak az aggteleki és a zempléni térségben volt állandó a jelenlétük. "Én úgy tudom, itt a környékünkön egy farkaspár él jó pár éve" - tette hozzá.

A nyugdíjas természetvédelmi őr szerint nem kell félni a farkastól, mert az nem keresi az ember társaságát. Nagyon gyorsan kiszagolják az ember közelségét, és eltűnnek, mielőtt észre lehetne venni őket. A kirándulók ezért valószínűleg nem fognak gyakran farkast látni, és így attól sem kell tartaniuk, hogy rájuk támad. A gazdasági udvarokba vagy kertekbe is csak akkor merészkedik, ha megsérült, vagy ha annyira elszaporodott, hogy az erdőben már nem tud elegendő élelmet vadászni magának. Ez azonban egyelőre nem fenyeget úgy, ahogy a közelmúltban Brassóban, ahová az elszaporodott medvék kezdtek el bejárni kukázni.

Urbán Pál, az Egererdő Zrt. erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettese szerint a farkasok segítenek az erdőt károsító túlszaporodott vadállomány ritkításában, bár a vadászok általában nem örülnek a jelenlétüknek, mert attól félnek, hogy előlük vadásszák el a zsákmányt. A Bükki Nemzeti Parkban a Heol.hu megkeresésére azt mondták, hogy farkas évek óta él a Bükkben, ezért nem érdemes riadalmat kelteni.