Lázad a Corvinus rektora a gazdasági főigazgató ellen

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter gazdasági igazgatót nevezett ki a Corvinus Egyetemre, aki a rektor szerint önkényesen dolgozik, és nem veszi figyelembe az egyetem érdekeit.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult segítségért Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, arra hivatkozva, hogy az intézmény vezetésének nem sikerült megfelelő együttműködést kialakítania az egyetem gazdasági igazgatójával, aki állítása szerint nagy összegű források tekintetében ellenjegyzési jogával is visszaélt.

Rostoványi Zsolt az egyetemistáknak és kollégáinak írt, az MTI-hez péntek este eljuttatott levelében kifejtette: az egyetemi vezetés igyekezett és folyamatosan igyekszik - a nemzeti fejlesztési miniszter által kinevezett, és jelenleg munkáltatóként a nemzetgazdasági miniszter által felügyelt - gazdasági főigazgatóval az egyetemi érdekeket figyelembe vevő együttműködést kialakítani, de ez nem járt sikerrel, és a véleménykülönbségek már konkrét működési zavarokat okoznak.

A rektor szerint ennek oka, hogy "a gazdasági főigazgató az egyetemi döntés-előkészítési folyamatokból rendszeresen és tudatosan kimaradva, hatáskörét és feladatkörét sajátosan értelmezve és sok esetben azokon túllépve hoz intézkedéseket", mindezt anélkül, hogy ezeknek az intézkedéseknek az egyetem szervezetére, az egyetemi munkafolyamatokra, illetve az egyetemi polgárokra gyakorolt hatásait vizsgálná, figyelembe venné.

Rostoványi Zsolt hozzátette: a gazdasági főigazgató rendszeresen maradt távol egyeztetésekről, munkaértekezletekről, nem hajtja végre a számára munkahelyi vezetőjeként, általa megfogalmazott feladatokat, nem tartja be az előírt kereteket, határidőket és belső szabályokat, "ezzel szétzilálva" a gazdasági szervezet működését, az egyetem gazdálkodását, egyúttal az intézmény hírnevét.

A rektor levelében azt állította, hogy a gazdasági főigazgató nagy összegű pályázati elszámolások, kötelezettségvállalások és forráslehívások intézkedéseiben visszaélt ellenjegyzési jogával. Rostoványi Zsolt azt írta: a jogszabályokban előírt lehetőségeknek megfelelően utasította a főigazgatót a szükséges pénzügyi ellenjegyzés megadására, de ő "az erre vonatkozó egyértelmű és határozott rektori utasításokat sem hajtja végre", az egyetem érdekében szükséges intézkedések megtételére továbbra sem hajlandó, blokkolja az intézményi működést.

Kiemelte: miután a rendelkezésére álló valamennyi jogi eszközével élve sem sikerült rendezni a helyzetet, "az egyetemi vezetés egyöntetű támogatása mellett" a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, kérve, hogy nyújtson segítséget ennek fenntarthatatlan helyzetnek a megoldásában.

Az intézmény gazdasági főigazgatóját az MTI-nek péntek este nem sikerült elérnie.

A cikk korábbi címében azt írtuk, hogy a rektor a költségvetési főfelügyelő ellen lázad, ezzel szemben a valóság az, hogy a gazdasági főigazgató ellen. A két pozíció különböző. A pontatlanságért olvasóinktól és az érintettektől is elnézést kérünk.