A Kaposvári Egyetem ragaszkodik az öltözködési előírásokhoz

Vágólapra másolva!
Az egyetem vezetése nyitott a javaslatokra és a szabályzat pontosítására, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a tanárok és a diákok az intézményhez és az alkalomhoz méltó ruhában járjanak be az egyetemre.
Vágólapra másolva!

A Kaposvári Egyetem vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy az oktatók és a hallgatók a mindennapokban és különösen az ünnepi eseményeken az alkalomhoz illő öltözékben jelenjenek meg - tudatta az intézmény vezetése az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A magyarországi és külföldi sajtóban, közösségi portálokon az elmúlt napokban nagy nyilvánosságot kapott az egyetem rektorának irányadó öltözködési elveket megfogalmazó utasítása. A rendelet ellen tiltakozók tüntetést szerveznek - azt kérik, aki nem ért egyet a rektori utasítással, menjen strandpapucsban és törülközőben az egyetemre. A színészhallgatók egy csoportja már csütörtökön kifejezte a nemtetszését azzal, hogy az óraadó tanárukkal együtt meztelenre vetkőztek egy teremben.

Az egyetem vezetése a pénteki közleményében ismételten megerősítette: "ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy az egyetem mindennapjaiban - tekintettel arra, hogy az egyetem egy oktató és kutató hely - és különösen az ünnepi eseményeken - tanévnyitó, diplomaosztó -, vizsgákon az alkalomhoz illő öltözetben jelenjenek meg az oktatók és hallgatók". Hozzátették, hogy ezt továbbra is be kívánják tartatni.

"A célunk tehát változatlanul az, hogy az egyetemen történő megjelenés méltó legyen az itt dolgozó oktatók és hallgatók értelmiségi létben betöltött szerepéhez" - olvasható az egyetem vezetésének közleményében, amely szerint "az utasítás a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény adta keretek között került kiadásra, irányadó öltözködési elveket fogalmaz meg, mely elvektől nem kívánunk visszalépni."

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az egyetem vezetése nyitott a javaslatok meghallgatására és azok alapján a közös vélemény kialakítására, a szabályozás pontosítására.

Az október 1-jétől hatályos "irányadó öltözködési szabályokról" szóló rektori utasítás kiterjed az egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, azt az esetet kivéve, amikor valaki munka- vagy védőruhát visel. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet.

A rektori utasításban mindenkire kötelező érvényű szabályozásként az ápolt külső (haj, köröm, arcszőrzet), a tiszta, vasalt öltözék, mint "alapvető elvárás" szerepel, továbbá az a nyomatékosan megfogalmazott kitétel, miszerint "kérjük mellőzni a túl rövid szoknyát, rövidnadrágot, túlságosan kivágott, vagy pánt nélküli ruhákat, strandpapucsot, a túlzott parfüm és erős smink, kirívó kiegészítők használatát".

"Az utasítás be nem tartása a jogszabályokban és a belső szabályzatokban meghatározott jogkövetkezményeket vonja maga után" - olvasható a dokumentum záró rendelkezésében, amely nem tartalmaz információt sem az ellenőrzés mikéntjéről, sem annak konkrét következményéről, ha valakinek az öltözete eltér az előírás szerintitől.