Szégyen, nem szégyen, elsírtam magam

Tanári fizetések, szeptemberben derül ki mennyivel nőnek a bérek
Vágólapra másolva!
Pályaelhagyáson gondolkodó, csalódott tanárok, és egy nagyon elégedett kezdő. Így fogadták a tanárok az első megemelt fizetésüket.
Vágólapra másolva!

Egy kivételével csak panaszos beszámolókat kaptunk a szerdai cikkünkben szereplő felhívásra a friss fizetésüket számolgató tanároktól. Az egy kivétel egy kilenc éve tanító budapesti tanár, aki igazán jól járt az életpályamodellel. "A helyzet úgy fest, hogy a nettó összeg 152 000 Ft, a szeptemberi fizetés pedig 103 000 Ft volt. A növekmény nettó összege tehát közel 50 ezer Ft, ez az én esetemben bizony közel 50 százalék. Ez azért lehetséges, mert a táblázat alján vagyok - életkor miatt -, ráadásul eddig sem túlórám, sem semmilyen komolyabb pótlékom nem volt, leszámítva 2400 forintot."

Túlóra van, csak nem fizetnek érte

Mindenki más úgy érzi, átverték az életpályamodellel. Egy keleti határ menti városból író tanár olvasónk ugyanannyi pénzt kapott, mint szeptemberben: 16 év tanítás után "nettó 111 ezer ropogós magyar forint". " Iskolánkkal közölték, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy tervezték, és egy fillért sem küldtek az új bérekre. Ígéret van, hogy megkapjuk visszamenőleg az októberi bérünkkel, november 3-ig" - írta a tanár, aki október 2-ig még az új munkaszerződését sem kapta meg, pedig Balog Zoltán miniszter és Hoffmann Rózsa államtitkár is azt nyilatkozták korábban, hogy már minden tanárral aláírták az új szerződést.

Változás azonban volt náluk is: "a munkaterhünk (Hoffmann Rózsa állításával ellentétben) nőtt. Szeptemberben 168 órát kellett volna dolgoznunk. (Heti 32 óra iskolában + 8 óra, amit szabadon felhasználhatok). Jómagam 189 órát töltöttem az iskola falai között, és az otthoni készülődésekkel együtt 212 órát dolgoztam szeptemberben".

Túlóra most is van, csak nem fizetnek érte - írta az a tanár is, aki 21 éve tanít, és most összesen nettó 8263 forint fizetésemelést kapott, így most 193 138 forintot keres az eddigi átlagosan 174 875 forint helyett. Ehhez korábban még kaptak pénzt az érettségiztetésért is, ami most meg fog szűnni. "Viszont - mint ahogy az egyik volt tanítványom felhívta rá a figyelmemet - a 8263 legalább prímszám, ami nekem nagyon jólesik, mert matektanár (is) vagyok."

A 15 ezer forint emelés valójában csökkentés

Úgy látszik, minél régebb óta tanít valaki, annál kevesebbet jelent neki az életpályamodell. Négydiplomás, 34 éve tanító olvasónk például azt írta, hogy ugyannyit kapott, mint az előző hónapban, bruttó 260-270 ezer forintot, csakhogy most a korábbi heti 22 óra helyett 26-27 órát kellett tanítania, és még plusz öt-hat órát töltött ügyeletekkel, ebédeltetéssel. "Gyakorlatilag ugyanannyit keresek több munkával: Nagyon ügyesen csinálja a kormány, csak dicsérni tudom a propagandamunkát, úgy eladni a semmit, hogy valaminek látszódjon, igazi remekmű. A társadalom egy részét ezzel a mindenütt propagált "emeléssel" sikerült szembefordítani a tanárokkal" - írja.

Ráadásul szerinte az életpályamodell nem csak ezért demoralizáló: korábban minden tanár szívesen, lelkesedésből vállalt be pluszfeladatokat az iskolában: szervezték a délutáni programokat, az iskolai műsorokat. Most "minden kollega precízen ügyel rá, nehogy ingyen töltsön bent időt a 32 órán túl, hiszen ha annyi a kötelező, minek többet bent lenni?"

Egy másik tanár hosszasan számolta ki nekünk levélben, pontosan mennyit is jelent neki a nettó 15 ezer forintos, a fizetése tíz százalékát kitevő emelés: "Nem kapom a cafeteriát, maradt 10 000. Közben lett egy szakvizsgám, amit nem számít immár, ez mínusz 4000, tehát 6000-nél tartok. Közben munkaközösség-vezető is lettem, ez kb. 5000. Ez többletmunka, nyilván ki kell fizetni. Maradt 1000. De 1,5 órával többet tartok hetente, így már több ezer forint mínuszban vagyok. Nyáron csökkentek a fizetések eddig, mivel például nem volt túlóra. Ezt figyelembe véve nagyjából 0 Ft növekedésem van. Ha helyettesítek akármennyit is, ami biztosan bekövetkezik, akkor feltétlen csökken a fizetésem a kifizetetlen túlórák miatt".

Ennek ellenére nem sírja vissza a régi rendszert, mert bár "most nem jártam jól, de a későbbiekben már számítok növekedésre". Annak is örül, hogy a minimálbérhez igazodik a bértábla, mert így legalább nem lehet majd befagyasztani a tanári fizetéseket. "Hozzáteszem, a megnövekedett munkaterhelést, állandó bizonytalanságot, káoszt nem tudom, hosszú vagy akár középtávon hogy bírják a pedagógusok. Egy hónap után azt mondom, tarthatatlan a helyzet. Idegösszeomlást vagy infarktust jósolok sokunknak."

Ráadásul akárcsak a többi olvasónk, ő is a lelkünkre kötötte, hogy ne közöljük a nevét, mert "kirúghatnak, amikor akarnak. De még ügyesebben is eljárhatnak. Miután mindenkinek ugyanaz a munkáltatója (a Klik), simán áthelyezhetnek egy rémes iskolába egy tollvonással, és megvárják, mikor mondok fel magamtól."

Komolyan gondolkodtam a pályaelhagyáson

"Én is kézhez (bankhoz) kaptam a fizetésem. Hát, szégyen, nem szégyen, elsírtam magam" - írta egy másik négydiplomás tanár, aki Budapest környékén dolgozik, és már 18 éve tanít. "Ki merem jelenteni, hogy ennyire megalázva még soha nem éreztem magam: a nagy életpályamodellel a fizetésem nettó 23 ezer forinttal emelkedett. Ez még talán rendben is volna, ha nem vesszük hozzá, hogy ebben a rendszerben teljesen összemosták az egydiplomást a többdiplomással, ebben a rendszerben én ugyanannyit érek 5 diplomával, mintha nem képeztem volna tovább magam, és csak egy diplomát szereztem volna."

Ő is panaszolja a pótlékok elvesztését, ami miatt úgy érzi, hogy az emelése egyenlő a nullával. "A mai napon megfordult a fejemben az, amiről azt gondoltam, hogy soha nem fog: komolyan elgondolkodtam a pályaelhagyáson. És ez sajnos nagyon szomorú, mert ahogy néztem a környezetemet, nem voltam egyedül ezzel a gondolattal."

Nála is elkeseredettebb az a magániskolában dolgozó tanár olvasónk, aki október 3-ig még értesítést sem kapott arról, hogy milyen kategóriába fog tartozni. "Nem kaptam szeptemberi fizetést sem, nem úgy, mint a Klik intézményeiben tanítók, akik már az emelt munkabérük - persze tudom, ez sem mindenkinek az - szerintit kapták. A minden pedagógus jelzőt csak a Klik intézményeiben tanítókra kellene érteni, nem pedig minden pedagógusra, mert ez nem igaz! Igaz ránk is vonatkozna a törvény, vagy nem?"