Sms-ben rendelik a csempészdohányt Romániából

Vágólapra másolva!
Horvátországban már többen ráálltak a dohánytermesztésre, Romániából sms-ben lehet rendelni a dohányt, Somogy megyében virágzik a csempészés.
Vágólapra másolva!

Horvátország határ menti területein többen ráálltak a dohánytermesztésre, amelyet aztán kilós kiszerelésben vásárolnak meg tőlük a dél-somogyi dohányosok – írja a Sonline.hu szerdán. Az olcsóbb horvát dohánytermékekhez már kilogrammonként ötezer forintért hozzá lehet jutni.

A lap szerint Görgetegen Romániából lehet sms-ben rendelni a dohányt. Az üzenetküldőt a telefon gazdája azonnal visszahívja, megbeszélik a rendelést és futárszolgálat hozza a román határszélről a kért terméket. Itt a rendelésnek van felső határa: kettő kilónál többet nem vásárolhatunk, és ennek ára 14 ezer forint. Erős dohányosoknak ez fél évre elegendő – írja a lap.

Egy Barcson nyitott Nemzeti Dohánybolt tulajdonosa szerint egy hónap alatt hárommillió forinttal csökkent a forgalmuk. „A feketekereskedelem létét igazolja, hogy mást nem vesznek a vásárlók, csak hüvelyt” – mondta. „Barcson legalább 15 helyen lehet illegálisan dohányt vásárolni” - teszi hozzá egy másik kereskedő. „Egy kilogramm rosszabb minőségű dohány ára ötezer, a jobb minőségű hétezer forintba kerül a feketepiacon, de Szerbiában már háromezer forintért is meg lehet venni egy kilogramm vágott dohányt. Egy hazai dohányboltban ugyanakkor egy 40 grammos doboz olcsóbb cigaretta körülbelül 820 forintba kerül”.

A Sonline.hu szerint több százmillió szállal csökken a cigarettaforgalom Magyarországon, és ezzel arányosan nő a feketekereskedelem részesedése. Pécsen például 450 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttihez képest ez a mutató. A folyamatot mutatja egy, a dohányiparban érdekeltek megbízásából végzett kutatás, amelynek során a nagyvárosok utcáin, illetve a szeméttárolókban található cigarettadobozok begyűjtésével mérték fel a cigaretta feketepiacának arányát. A GfK Hungária közleménye szerint a külföldi cigarettatermékek aránya 2011-ben még 4,2 százalék, 2012-ben 5,8 százalék volt, ami az idén 7,7 százalékra emelkedett.