Mi kerül egy létező rendszer csinosítgatásán 2,2 milliárd forintba?

Vágólapra másolva!
Egy rég kitalált ötletet políroz ki a Balogh Gábor miniszterelnöki megbízott sporttanácsadó vezette szervezet, ehhez képest igencsak furcsa, hogy ezen mi kerül több mint kétmilliárd forintba - panaszkodik a módszer kifejlesztője az Indexnek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Diáksport Szövetség felesleges költekezéssel olyan kutatásokra, programokra akarja költeni a több mint kétmilliárd forintnyi uniós pályázati pénzt, amelyek már léteznek, és a gyakorlati életben is bebizonyították létjogosultságukat – fakadt ki az Indexnek F. Mérey Ildikó, a Hungarofitnek nevezett próbarendszer kifejlesztője. A szakember arra a hírre reagált így, mely szerint a Orbán Viktor kormányfő által miniszterelnöki biztosnak kinevezett egykori öttusázó, Balogh Gábor vezette Magyar Diáksport Szövetség 2,2 milliárd forintos támogatást nyert egy új testnevelési stratégia, és a diákok körében végzendő fizikaiállapot-mérés rendszerének kidolgozására. Ez több, mint a Testnevelési Egyetem két teljes évnyi költségvetése.

Az Indexet megkereste F. Mérey Ildikó, aki szerint a Balogh-féle társaság alig tud szakmai eredményt felmutatni, és csak kipolíroznák egy bejáratott, országosan ismert módszert, és ere vennék fel a több mint 2 milliárd forintot.

Az MDSZ szakmai igazgatója, Molnár László az Indexnek azzal védekezett, hogy a testnevelésről szóló tanulmány mellett az új, országosan egységes, fizikai állapot mérési-értékelési rendszer kialakítása jelent majd komoly kihívást. Ez pedig nagy költségigényű.

F. Mérey szerint azonban a mérés módszertana rég készen van, és bőséges adatok is rendelkezésre állnak. Ráadásul épp az első Orbán-kormány idején indították be a Nemzeti Cselekvési Mozgásprogramot, amellyel 2 millió mérési eredményt össze is gyűjtöttek az oktatási intézményekben. Az első Orbán-kormány idején az oktatási intézmények zöme a Hungarofit rendszert választotta.

Az életműdíjjal és állami kitüntetéssel is elismert F. Mérey Ildikó szerint, írja az Index, most az MDSZ-ből is megkeresték, hogy adatait és módszerét bevonják az óriási pénzt felemésztő programba. Ő azonban úgy döntött, nem hajlandó beszállni egy olyan együttműködésbe, amelynek nincsenek kidolgozva a keretei, és nem tudhatja, hogy neki milyen szerepet szánnak benne. „Nem azért kell mérni, hogy csak úgy össze-vissza méricskéljünk” – mondta a Hungarofit kitalálója, mivel szerinte még a módszertani alapkérdések sem tisztázottak az MDSZ-nél.