Mennyire szorul sarokba Hernádi?

Vágólapra másolva!
Hernádi Zsoltot, a Mol vezérigazgatóját körözi az Interpol a horvát állam kérdésére. Mit jelent ez, kell-e tartania bármitől Hernádinak és mit lép a magya rendőrség?
Vágólapra másolva!

Az Interpol úgynevezett vörös körözési listájára került fel Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a neve. Ez ugyan az Interpol internetes oldalán cikkünk megjelenése idején még nem látszik, de a horvát rendőrség megerősítette, hogy a szervezet kiadta a körözést a Mol-vezér ellen.

Az Index információi szerint a magyar hatóságok, miután megvizsgálták a Hernádi elleni elfogatóparancsot, arra jutottak, hogy a horvátok nem az előírásoknak megfelelően idézték be Hernádit. A lap szerint most az a valószínű, hogy a magyar hatóságok a szabálytalan idézésre való tekintettel tagadják majd meg Hernádi kiadatását. Kerestük a rendőrséget, hogy megtudjuk, mit lépnek, ha a Mol elnök-vezérigazgatójának a neve megjelenik az Interpol vörös körözési listáján. Azt a választ kaptuk, hogy horvátok megkeresése horvát nyelven megérkezett a rendőrségre, azt az eljárásrendnek megfelelően a rendőrség továbbítja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak.

Az igazságügyért felelős miniszternek nincs döntési jogosítványa, az európai elfogatóparancsot a KIM-nek továbbítania kell a Fővárosi Törvényszékhez, és fel kell hívnia az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központot, hogy vegyék őrizetbe Hernádi Zsoltot, és kísérjék őt a Fővárosi Törvényszék elé az őrizetbe vételtől számított 72 órán belül. A KIM tájékoztatása szerint az európai elfogatóparancs továbbítása és az őrizetbe vétel elrendelésének kezdete nincs határidőhöz kötve.

Az uniós bűnügyi együttműködésről szóló törvény alapján, ha valaki ellen európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, akkor a Magyarország területén elfogott személyt őrizetbe kell venni, és a Fővárosi Törvényszék elé kell állítani. A KIM tájékoztatása szerint az átadás engedélyezéséről, illetve megtagadásáról, valamint az átadási letartóztatás elrendeléséről a Fővárosi Törvényszék dönt.

A Mol szerdai közleménye szerint az európai elfogatóparancs nem akadályozza meg Hernádi Zsoltot abban, hogy teljes jogkörrel irányítsa a vállalatcsoportot, külföldre viszont nem utazhat. "Amíg a jogi ügy számunkra kedvező módon le nem zárul, Hernádi Zsoltnak magánszemélyként nyilvánvalóan kényelmetlen lesz, hogy nem tud külföldre utazni, és ez bizonyos protokoll feladatok ellátásában is akadályozhatja" – írta közleményében a társaság. Ha külföldön fogná el a rendőrség, vélhetően egyenesen Horvátországnak adnák át.

Az Interpol honlapja szerint a szivárvány szinte minden színében adnak ki riasztást, ezek közül a vörös körözés a legmagasabb szintű. A vörös riasztással az Interpol arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, hogy aztán majd kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte.

A csak körözésként emlegetett interpolos művelet tulajdonképpen egy kérés a tagállamok felé az együttműködésre, és riasztás, hiszen a körözésre csak a tagállamok bűnüldöző és igazságszolgáltatási szervezetei jogosultak. A riasztásokat az egyes nemzeti irodák kérésére adja ki az Interpol, amely segít a tagállamok rendőrségeinek beazonosítani a keresett személyeket és a tartózkodási helyüket a letartóztatásuk vagy a kiadatásuk érdekében.

Magyarország a szervezet honlapja szerint jelenleg 42 embert kerestet az Interpollal. A többségük magyar állampolgár, de vannak köztük vietnami, ukrán, lengyel, amerikai, szerb, osztrák és szlovák állampolgárok is. A többi között fegyveres rablás, csalás, okirat hamisítás, embercsempészet, gyilkossági kísérlet miatt keresik őket.

Az Interpol jelenleg 37 magyar állampolgárt keres a tagállamai kérésére. Horvátország a mostani adatok szerint két magyar állampolgárt köröztet az Interpollal, de Hernádi Zsolt nincs köztük. Az Interpol a honlapján azt kéri, hogy ha bárkinek információja a keresett személyekről, az lépjen kapcsolatba a helyi rendőrséggel, amely aztán értesíti a nemzetközi szervezetet.