Vágólapra másolva!
A 32-es körzetben szavaznak újra kampánycsendsértés miatt.
Vágólapra másolva!

Október 13-ára írta ki a megismételt szavazást a bajai választási bizottság a 32-es szavazókörben, ahol kampánycsendsértést állapított meg a törvényszék.

A város honlapján közzétett dokumentum szerint a határozat ellen csütörtökön 16 óráig lehet fellebbezni.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en, Teket Melindára, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjére pedig 406-an szavaztak.

A Kecskeméti Törvényszék a múlt héten szombaton döntött úgy, hogy meg kell ismételni a szavazást a 32-es szavazókörben. A végzés szerint kampánycsendsértés történt, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra - mondta akkor Ócsai Beatrix, a törvényszék szóvivője.

A Kecskeméti Törvényszék ezzel a határozatával megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság másodfokú, elutasító határozatát. A bírói tanács a rendelkezésre álló bizonyítékokat kompletten értékelte, a becsatolt videofelvételek és a hanganyagok, valamint a meghallgatott tanúk vallomása és más, rendelkezésre álló adatokat alapján állapította meg a kampánycsendsértést - ismertette.

Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője a döntésre reagálva közölte: "állunk az újabb választás elé a bajai 32. szavazókörben". Az MSZP, az Együtt-PM szövetség és a Demokratikus Koalíció (DK) üdvözölte a törvényszék döntését. A Jobbik pedig közölte, hogy választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesznek az ügyben.

Öten lakcímkártya nélkül szavaztak

Keddi sajtótájékoztatóján a PM-es Karácsony Gergely azt mondta, hogy nemcsak kampánycsendsértés történt, a bíróság kimondta, hogy a szervezett szállítás sérti a választás egyik alapelvét, az önkéntességet. Karácsony szerint az ügyben tartott bírósági tárgyaláson kiderült: öt állampolgár lakcímkártya nélkül szavazott, de voltak olyanok is, akik nem a saját kezükkel dobták be a szavazócédulát az urnába, hanem "segítséget kaptak, miközben nem voltak erre rászorulva".

Ha Orbán Viktor miniszterelnök szeretné tisztázni pártját a csalás vádja alól, akkor le kell vonnia a személyi konzekvenciákat – jelentette ki Karácsony Gergely, aki szerint Kubatov Gábor "jobbkeze vezényelte le részben az ellenzéki sajtótájékoztatókat, eseményeket megzavaró ellentüntetésnek látszó provokációkat és a választási csalást is". Az Együtt-PM azt követeli, hogy a bajai időközi önkormányzati választáson történtek miatt távolítsák el Zsigó Róbertet a Fidesz szóvivői, Kubatov Gábort pedig a kormánypárt pártigazgatói posztjáról.