Ha ledőlsz az utcán, sitten a helyed!

hajléktalanok, hajléktalanság, Hajléktalan férfi érkezik alvóhelyére a Halászbástyánál
Vágólapra másolva!
Fogócska indulhat hamarosan a rendőrök és a hajléktalanok között, utóbbiak ugyanis nem szeretnék elhagyni jól bevált padjaikat és kapualjaikat. Még akkor sem, ha egy hétfőn elfogadott törvény szerint akár börtön is járhat azért, ha nem hagyják el a világörökségi helyszíneket vagy az önkormányzat által kijelölt területeket. A hajléktalanok inkább pár utcával odébb bújnak meg, majd a rendőr távozása után visszatérnek kedvenc helyükre.
Vágólapra másolva!

Nem éppen mély álomból ébredt kedd délben Sanyi az Andrássy úti padon. Sokszor szundikál azon az Operától pár lépésre található padon, de mindig felriad, ha valaki közeledik hozzá. A rendőrök ugyanis rendszeresen odalépnek hozzá, és kérik, hogy üljön fel, ne dobálja el a csikket, vagy szedje össze a szemetet maga körül.

Néhány nap múlva a rendőrök ennél keményebben is bánhatnak majd vele. Miután a parlament hétfőn megszavazta a szabálysértési törvény módosítását, ezután szabálysértésnek minősül, ha valaki egy világörökségi területen vagy az önkormányzatok által rendeletben kijelölt helyeken "életvitelszerűen tartózkodik". Az Andrássy útról és környékéről, a Várból vagy a Duna partjáról tehát a rendőrnek vagy közterület-felügyelőnek el kell küldenie a hajléktalanokat, akik ha nem hajlandóak elhagyni a területet, közérdekű munkát, pénzbírságot vagy fél éven belül a harmadik eset után akár elzárást is kaphatnak büntetésül.

A Fidesz hétfőn közleményében azt írta, hogy a módosítás "nem a hajléktalanok ellátásáról, hanem a közterületek rendjének szabályozásáról szól". A kormánypárt szerint ugyanis a hajléktalanok ellátása "egy normális társadalomban nem a világörökségi helyszíneken és a játszótereken történik, hanem a hajléktalanellátásra létrehozott helyeken".

Sanyi nem most hallott először arról, hogy hamarosan el kell búcsúznia szeretett Andrássy úti padjától. A hajléktalanok által terjesztett Fedél nélkül, amelyet ő a forgalmas kereszteződésekben árul, többször is részletesen foglalkozott ezzel a módosítással, és figyelmeztetett mindenkit, hogy ha nem engedelmeskednek a rendőrnek, komoly büntetésre számíthatnak. "Hallottam, hogy ha ledőlök az Andrássyn, mehetek a sittre. Hát, bűnöző vagyok?" - háborgott Sanyi, aki azt találta ki, hogy minden rendőri felszólításnak azonnal eleget tesz, majd pár óra múlva, ha elmennek a rendőrök, visszatér a padjához.

Inkább az elzárásukra költött pénzt kérnék

Ugyanebben a taktikában bíznak a Deák téri padokon nejlonzacskók között heverő, vastag pokrócokba burkolózó hajléktalanok is. Ők is hallottak arról, hogy - mint egyikük fogalmazott - "üldözni fogják" őket, de nem akarják elhagyni a padjukat. "Itt a központban a legjobb az esélyünk túlélni, sokan járnak erre, sokan meg is szánnak minket valamennyi apróval, a külvárosban ugyan kihez forduljunk?" - mondta egy férfi elkeseredve. Nem utasítják el a hajléktalanszállókat sem, de szerintük nappal is lenniük kell valahol. A Deák tériek is azt mondták, hogy ha jön a rendőr elmennek, de csak egy-két utcával odébb, és a rendőr távozása után sietnek vissza, nehogy elfoglalják a bevált helyüket.

Ezek a hajléktalanok biztosan nem maradhatnak a Halászbástya tövében Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az Andrássy úti Sanyi és a Deák tériek sem akarnak ujjat húzni a rendőrséggel, és jól viselkednek majd, mert semmiképp nem akarnak börtönbe kerülni. Sanyi nem is értette, miért zárhatják őket börtönbe, ha senkinek nem ártanak, de azt mondta: jobban örülne, ha azt a pénzt, amelyet az elzárására költene az állam naponta, inkább neki adná.

Utánanéztünk, mennyit kapna Sanyi, ha valóban megkapná az elzárásra költött pénzt. A büntetés-végrehajtás korábban közölt adatai szerint egy fogvatartott naponta nagyjából 2300 forintba kerül az államnak, de ez az összeg csak az étel és a közművek költségeit tartalmazza, a büntetésvégrehajtó-tisztek bére és egyéb kiadások nélkül. Ezeket is hozzászámítva egy rács mögött lévő ember egy nap hét-nyolcezer forintba kerülhet az államnak.

Korlátlan hatalmat kaptak az önkormányzatok

Az Andrássy úton heverő Sanyi és a Deák tériek is úgy számolnak, hogy néhány utcával odébb már békén hagyják őket a rendőrök, pedig az új törvénymódosítás szerint az önkormányzatok szinte bárhonnan kitilthatják majd őket. (Korábban megrajzoltuk, Budapesten honnan száműzhetik a hajléktalanokat, az új törvény alapján ennél nagyobb terület lehet a tilalmi zóna.) Az új jogszabály ugyanis korlátlan hatalmat ad az önkormányzatoknak.

Nem lehetnek a Várban hajléktalanok Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ugyanis ha úgy látják, hogy egy területen "a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében" nincs helye a hajléktalannak, elég egy helyi rendeletet hozni, és a hatóság szabálysértési eljárást indíthat a mégis odatévedő hajléktalan ellen. Budapesten a fővárosi önkormányzat kapta a rendeletalkotás jogát, de a kerületek véleményét is ki kell kérni, és a kerületek javaslatai alapján újabb és újabb közterületeket kell listára vennie a fővárosnak.

Megkérdeztünk több budapesti kerületet, illetve a legnagyobb vidéki városokat, hogy mekkora és milyen területekről tervezik kitiltani a hajléktalanokat, és szerintük hová menjenek a kitiltott emberek, de a legtöbben későbbre ígértek választ (Debrecen, Szeged, XVII. kerület), vagy azt válaszolták, hogy csak a törvény kihirdetése után nyilatkoznak (Miskolc, Erzsébetváros).

A miskolci polgármesteri hivatal azt írta, hogy később dönt a közgyűlés a rendeletről, és hozzátették, hogy a miskolci önkormányzat "eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy a hajléktalanellátás zökkenőmentes legyen, hogy a fedél nélkül maradt embereket ne érje megaláztatás ebben a helyzetben". Az óbudai önkormányzat pedig azt válaszolta, hogy "javaslatainkat, a szociális szakmával egyeztetve, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen kívánjuk kialakítani". A fővárosi önkormányzat egyelőre nem kívánt nyilatkozni, csak annyit árult el, hogy elindult az egyeztetés a főpolgármester, illetve a kerületi polgármesterek között.

Kitiltják a hajléktalanokat budapest központjából is Forrás: Origo