Orbánt nem lefejezték, hanem különvált a feje

szobordöntés, szoborfejezés, bajnai gordon, orbán viktor,
Vágólapra másolva!
Meglepte az Együtt politikusait Orbán szobrának elguruló feje, és Dopeman bazmegjeire sem számítottak, ez már Kónya Péternek is sok volt. Bajnai beszédének határozottságával viszont roppant elégedettek voltak, még úgy is, hogy az néhol a Fideszt idézte.
Vágólapra másolva!

Egy-kétezer ember részvételével tartott kormányellenes tüntetést a Szolidaritás vasárnap délután a Lánchídnál. A rendezvény több váratlan meglepetést is tartogatott, az ilyenkor szokásos beszédeken kívül ugyanis Dopeman az Együtt-PM vezető politikusainak jelenlétében elénekelte Bazmeg című számát, majd a tüntetők ledöntöttek egy akkor felállított Orbán Viktor-szobrot, amelynek darabjait aztán végigcipelték a fél városon. Ilyesfajta performanszra korábban nem volt példa az Együtt-PM pártszövetség tüntetésein, az Orbán Viktor testrészeivel vonulás, illetve a szókimondó dal meg is lepte az ellenzéki párt politikusait.

"Nem hiszem, hogy az volt a cél, hogy Orbán fejét végigvigyék az utcán" - mondta az Origónak a vasárnapi tüntetésről Juhász Péter, a Milla vezetője. Ő Bajnai Gordon beszédét ment ki meghallgatni, illetve hogy részt vegyen a szövetséges Szolidaritás születésnapi rendezvényén. Előzetesen annyit tudott, hogy lesz egy performansz, de szerinte eredetileg csak egy szobordöntésről volt szó. "A céljával tudok azonosulni, de ez a performansz nem az én ízlésem" - mondta.

Orbán fejét viszik kézben a tüntetésen Fotó: Tuba Zoltán - Origo

"A Szolidaritás nem egyeztetett a tüntetés minden részletéről az Együtt-PM vezetőségével, így voltak váratlan elemek " - mondta az Origónak Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért képviselője. A tüntetésen ő is jelen volt, de még a szobor ledöntése előtt távozott. "Lehet róla vitatkozni, hogy ízléses volt-e" - mondta. Dopeman előadásáról azt mondta, a kormányellenes indulatokat megérti, de "egy PM-demonstráció másképp nézne ki".

Ahogy ledőlt, különvált a feje

A Szolidaritás néhány nappal a rendezvény előtt tájékoztatta a szövetség vezetését a performanszról. Az Együtt-PM tájékoztatása szerint ugyanakkor Bajnai Gordon csak a szobordöntésről tudott, a fejhordozásról és a Dopeman-számról nem, különben lebeszélte volna ezekről a Szolidaritás szervezőit.

A párt sajtóosztálya szerint a szobordöntés irónia volt, hiszen a diktatúrákban szoktak élő vezetőknek szobrot állítani. "Hogy maga a performansz mennyire volt szellemes, az nyilván egyéni ízlés és vérmérséklet kérdése is, az azonban még vérverejtékes igyekezettel sem fogható rá, hogy ez fizikai fenyegetés, vagy erőszakos akció lett volna" - írták.

Ledöntik Orbán Viktor miniszterelnök hungarocellből készített szobrát Forrás: MTI/Kovács Attila

"A szobordöntés azt jelentette, hogy ez a diktatúra megdönthető" - mondta az Origónak a tüntetést szervező Szolidaritás mozgalom elnöke, Kónya Péter, aki szerint sikeres volt a vasárnapi rendezvény. Kónya szerint a szobor ledöntésével határozott üzenetet fogalmaztak meg az Orbán-kormány ellen, ami ugyan radikálisabb az Együtt-PM-től megszokottnál, de szerinte ez érthető, hiszen a Szolidaritás tagjai az Orbán-rendszer vesztesei. A szobrot pedig nem lefejeztük, hanem ahogy ledőlt, különvált a feje, amit aztán elszállítottunk" - mondta.

Dopeman Bazmeg című száma azonban őt is meglepte. Előzetesen ugyanis csak arról volt szó, hogy a rapper előad két számot. Azt nem tudták, hogy a Bazmeg lesz ez egyik. "Ez az én ízlésvilágomon is túlmegy" - mondta Kónya.

A KDNP-nek és a Fidesznek is volt véleménye a vasárnapi tüntetésről, előbbi szerint a szobordöntés kimerítheti a gyilkosságra való uszítás és az emberi méltóság sárba tiprásának vétkét, a Fidesz pedig azt írta, "egyedül Bajnai Gordon képes arra, hogy még azt is lerombolja, ami nem is létezik".

Bajnai ugyanaz, mint Orbán Viktor?

A rendezvényen nemcsak a szobordöntés tért el a szokásostól, hanem Bajnai Gordon beszéde is. Ezt helyszíni tudósítunk úgy írta le, hogy Bajnai húszperces beszédében végletekig leegyszerűsített üzeneteket fogalmazott meg, többször elmondta, hogy a Fidesz lop, csal és hazudik, de különösen nem részletezte, hogy miért, bővebben csak a bajai választásra tért ki. De visszatérő elem volt a Fidesz kommunistázása is, például azért, mert drága autókkal járnak.

Az szintén feltűnő volt, hogy Bajnai beszéde több ponton is hasonlított ahhoz a retorikához, amely leginkább a kormánypártra volt jellemző az elmúlt években. Ilyen volt például, amikor azt mondta, hogy a Fidesz "úgy államosít, mint a kommunisták, (..) úgy írják át a törvényeket, mint a kommunisták", illetve hogy Orbán Viktorral nincs kiegyezés, a miniszterelnöknek a 2014-es választási vereség után távoznia kell a közéletből, és az embereknek kell új kiegyezést kötniük egymással. De ehhez azonban előbb "fülkeszabadságharcra" van szükség.

Bajnai Gordon és Dopeman a tüntetésen Fotó: Tuba Zoltán - Origo

"Amit elmondott a Bajnai, az mind áll, csak kevesen vannak hozzászokva ahhoz, hogy ennyire markánsan fogalmazzon" - mondta a beszédről Kónya Péter. Szerinte elképzelhető, hogy voltak áthallások a Fidesz-kommunikációval, de ennek csak az lehet az oka, hogy határozott kommunikációra van szükség, hogy felrázzák a szavazókat, és leváltsák a kormányt.

"Egy tüntetésen másképp beszél az ember, mint például egy tévéműsorban" - mondta Szabó Rebeka a beszédről. Szerinte Bajnai üzeneteket fogalmazott meg a közönségnek, például a Fidesz által elkövetett bajai választási csalásról. Juhász Péternek is tetszett Bajnai beszéde, szerinte minden kijelentésnek volt alapja, és maximum a szavak szintjén volt azonos a Fidesz retorikájával, "a tartalom szintjén nem". A fülkeszabadságharc szóval például csak a Fidesz fülkeforradalom jelszavát "dobták vissza", maguk nem használják ezt a kifejezést.

"Bajnai Gordon és az Együtt-PM nagyon nem ugyanazt mondja, mint Orbán Viktor és a Fidesz" - írta az Együtt-PM. Szerintük a két politikus közti legnagyobb különbségek a tetteikben mérhetők, Orbán szerintük gyűlöletkampányt, megosztást és tehernövekedést hozott, Bajnai viszont sikeresen kezelte a gazdasági válságot.