Jó dolguk van a budapesti dörgölőzőknek

frottőrizmus, tömegközlekedés, dörgölőzés, tömeg a 4-es villamoson
Vágólapra másolva!
A zsúfolt buszokat, metrókat és koncerteket kedveli, ahol észrevétlenül dörgölőzhet és nyomakodhat az előtte állóhoz. Ő a frottőr, aki legtöbbször nem akar rosszat, és azt hiszi, a másiknak is örömet okoz azzal, ha hozzányomja a péniszét. Ez persze nem így van, mégsem szólunk rá, és rendőrt sem hívunk, ő pedig boldogan leszáll a következő megállónál.
Vágólapra másolva!

"Először jóhiszeműen igyekszik véletlennek tekinteni az ember, de sajnos elég hamar egyértelmű lesz, hogy mi is történik" - egyik kolléganőm szerint mindig ezzel a forgatókönyvvel kezdődik, ha valaki a zsúfolt tömegközlekedési eszközön szexuális indíttatásból hozzánk dörgöli magát vagy a nemi szervét. A jelenségnek neve is van: frottőrizmus; aki pedig a hátunk mögött nyomakodik: a frottőr.

Az igen gyakori rendellenes szexuális viselkedésre használt kifejezés a francia dörzsölés, dörgölés (frotter) szóból ered. A frottőrök a zsúfolt helyeket, általában a tömegközlekedési eszközöket és koncerteket kedvelik, ahol szinte észrevétlenül dörgölőzhetnek.

A frottőr az áldozat fenekéhez vagy combjához dörgöli magát, az ebből szerzett élményeket pedig hazaviszi, és otthon éli ki a vágyait. Alapesetben nem kezd maszturbálni nyilvános helyen, bőven elég neki az a szexuális inger, amit az okoz, hogy hozzáért máshoz. Az egyik legfontosabb izgalmi forrása a dörgölőzésnek az, hogy tilos. Sokkal inkább az izgalmat keresik, mint magát a szexuális kielégülést.

Elmaradt érintések

A nagyon prűd szülők gyerekeiből válik a legnagyobb valószínűséggel frottőr - mondja Hevesi Kriszta szexuálpszichológus. Ezek a szülők általában meggátolják a gyerekeiket abban, hogy felfedezzék saját testüket, hogy szexuális játékokat játszanak. Ha rajtakapják őket bármi ilyesmin, az szigorú büntetést vagy kioktatást von maga után. A gyerekek érintéshez való viszonyában ez olyan súlyos torzulásokat eredményezhet, hogy felnőttként visszatérő, erős késztetést éreznek arra, hogy idegen embereket megérintsenek, vagy hozzájuk dörgöljék magukat.

Képünk illusztráció. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Bámultak ki az ablakon

"Tizenkilenc-húsz éves lehettem, tavasz volt, amikor már lehet kabát nélkül mászkálni. A villamoson alig volt ember, csak pár széken ültek, én meg odaálltam a vezetőfülke mellé. Rajtam kívül senki nem állt, kivéve egy idősödő férfit, aki pont úgy csinált, mintha reggel fél nyolcas tömeg lett volna a hatos villamoson. Nagyon közel állt hozzám, teljesen egyértelmű volt, hogy a farkát akarja odadörgölni. Érezni is lehetett. Jól fel is fordult a gyomrom, persze ráüvölteni nem mertem, hanem leszálltam a következőnél. Az egész kívülről is nagyon abszurdnak tűnhetett, de persze az utasok csak kicsit néztek furán, aztán inkább kibámultak az ablakon" - mesélte Zsóka első találkozását egy frottőrrel.

Mindegyik történetben férfiak az elkövetők, a célpontok azonban nem csak nők lehetnek. Balázs is találkozott már frottőrrel. "Két-három éve egy szakállas bácsi hozzám nyomkodta a farkát a margitszigeti buszon a nyári kánikulában. Szerintem csak játszotta, mintha észre sem venné, hogy mi történik, de amikor már egyértelművé vált a dolog, nem folytatta, hanem leszállt" - mesélte.

Lehet, hogy rosszul éreztem?

A frottőrizmus egy betegség, azonban jóval kevesebbet lehet róla tudni, mint például az exhibicionizmusról, azaz a magamutogatásról. A frottőr pedig nem is tekinti magát betegnek. Hevesi Kriszta nem is tud róla, hogy bármelyikük is szakember segítségét kérte volna a gyógyulásban. "Ő ezt az egészet úgy éli meg, hogy csak egy élményt gyűjtött, amikor dörgölőzött. Azt gondolja, hogy ezt az áldozat is akarja, neki is ugyanúgy jólesik, ezért nem érti, ha arrébb húzódnak, vagy kiabálni kezdenek vele, hiszen a saját gondolatai szerint nem csinált semmi rosszat."

Míg a magamutogatók miatt szemrebbenés nélkül kihívjuk a rendőrt, és a hírekbe is bekerül jó pár ilyen eset (például a margitszigeti szatír körüli felhajtás), addig a frottőrök támadását a legtöbbször némán tűrik az áldozatok, és nem lesz visszhangja az esetnek.

Mivel legtöbbször a nemi szervét nem veszi elő dörgölőzés közben, nehezen bizonyítható, hogy mi is történt. Gyakran mi magunk is kételkedünk abban, hogy jól éreztük-e, amit éreztünk, és a velünk együtt utazó tömeg döbbenete is visszatartó erő lehet - kereste a velük szembeni tolerancia lehetséges okait Hevesi Kriszta. Pedig a dologról beszélni kell, annál is inkább, mert Hevesi Kriszta praxisában már több olyan páciens is előfordult, akinek szexuális funkciózavarainak okai között megtalálható egy korábbi dörgölőzős támadás élménye is.

Tömeg az egyik fővárosi villamoson Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A szakember azt tanácsolja, hogy ha frottőr támad ránk, akkor azonnal álljunk arrébb, vagy szégyenítsük meg. Így tett Anna is, aki évekkel ezelőtt a 158-as buszon nézte végig, ahogy egyik csoporttársát dörgölte meg egy idősebb férfi. "Mi hátul ültünk, csak azt láttunk, hogy középen a lány elsápadt, és nincs jól. Nem mert szólni, mi ordítottunk a sofőrnek, hogy álljon meg, de nem állt meg, ezért a következő megállóban lerúgtuk a pasit a buszlépcsőn a megállóba, és elküldtük melegebb éghajlatra." Anna szerint, ha észleljük, hogy frottőr próbál a közelünkbe férkőzni, rögtön menekülni kell, ha erre nincs mód, akkor segítséget kell kérni az utastársaktól. "Ha egyik sem vezet semmire, én hívnám a rendőrséget."

De mi történik, ha tényleg kihívjuk a rendőrt? Nehezen behatárolható, hogy a büntető törvénykönyv alapján melyik bűncselekmény alá sorolható be a frottőrködés. Gellér Balázs büntetőjogász szerint sem egyszerű a kérdés. Ha 14 éven aluli az áldozat, akkor a szexuális visszaélés, ha pedig frottőr és áldozata is felnőttek, akkor a nagy nyilvánosság előtt elkövetett tettleges becsületsértés lehet a megfelelő büntetőkategória. A bizonyítást azonban nehezítheti, hogy gyakran nincsenek tanúk, mert hiába állnak többen mellettünk, a nagy tömegben látni nem lehet semmit, csak mi érezhetjük, hogy a frottőr mit csinál mögöttünk.

Nem volt még erre panasz

Japánban a problémát úgy próbálják kezelni, hogy 2005 óta a hagyományosok mellett olyan metrószerelvények is közlekednek, amelyekbe kizárólag nők szállhatnak be. Azokat, akik a női utasokat szexuális indíttatásból tapogatják, illetve hozzájuk bújnak, Japánban csikannak hívják. A jelenlétük akkora probléma a szigetországban, hogy a húszas-harmincas években járó női utasok kétharmada találkozott már a jelenséggel. A túlságosan tömött szerelvények, az elkövetők azonosításának nehézségei és az áldozatok gyakran szégyenérzetből eredő hallgatása miatt a hatóságok nem tudták kezelni a problémát, ezért vezették be a női kocsikat.

Figyelmeztető tábla a tokiói metróban Forrás: Flickr/sp3ed devil

A probléma a moszkvai metrón is jelen van, ahol naponta közel 7 millió ember utazik, az ott elkövetett bűncselekmények száma 40 százalékkal nőtt 2012-ben a megelőző évhez képest. A legtöbb gond a zsebesekkel van, de a frottőrök is sok gondot okoznak az utasoknak. Amikor a Moscow News újságírója rákérdezett a rendőrségnél, hogy mit tudnak a metrón elkövetett mindennapos szexuális zaklatásokról, a neve elhallgatását kérő rendőr kikerekedett szemmel csodálkozott, hogy ilyen egyáltalán létezik.

Mivel Budapesten is leginkább a tömegközlekedési eszközökön lehet találkozni frottőrökkel, megkérdeztük a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy fordultak-e már hozzájuk panasszal dörgölőzés miatt, és lehet-e leginkább érintett járatokról beszélni. A sajtóosztályon azt mondták, hogy ilyen témában panasz, bejelentés nem érkezett a társaság ügyfélszolgálatára.