Rezsicsökkentés? Ugyan már!

ellenzéki ígérgetés, választási plakátok, mszp, 2010
Vágólapra másolva!
Áfacsökkentés, nyugdíjprémium, új vidámpark, olcsóbb benzin és garantált munka a fiataloknak – ez csak néhány azok közül az ígéretek közül, amelyekkel az MSZP és az Együtt igyekszik magához csábítani a választókat. Az MSZP mindenkinek ígér valamit, az Együtt visszafogottabb, de már náluk is látszik, hogy közeledik a kampány.
Vágólapra másolva!

„Öt társadalmi csoport, a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a nyugdíjasok, valamint a kis- és középvállalkozók egészen biztosan nyertesei lesznek a szocialisták kormányzásának” – mondta szerényen Kormos Kata, az MSZP szóvivője nemrég. 2008-as világválság ide, görög összeomlás oda, az MSZP igyekszik túllicitálni a rezsicsökkentést.

A jelek szerint a 2014-es választás biztosan nem a higgadt és mértéktartó gazdasági stabilitási programokról fog szólni. Az MSZP és az Együtt-PM, amellett, hogy igyekeznek fenntartani a szakértői imázst az unortodox kormánnyal szemben, még mindig megpróbálnak néha rálicitálni az állam központi szerepére építő kormányzati politikára. A program nem új, a szlogenek sem változtak túl sokat. Lássuk, mit ígértek a baloldali összefogás pártjai az elmúlt durván egy évben!

Csökkentsék az édesvízi halak áfáját!

Az MSZP leghangsúlyosabb ígérete, amelyet már lassan egy éve ismételnek, az áfacsökkentés. A párt tervei szerint a baromfin és sertéshúson kívül a fehér és félbarna kenyér, a tejtermékek, a sajtok bizonyos köre, az Európában megtermelhető zöldségek és gyümölcsök, a tojás és az édesvízi halak áfája csökkenne. Az MSZP nemcsak az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentené, hanem az általános áfakulcsot is, 27-ről 25 százalékra.

Nyugdíjasok Köztársasága

Az MSZP nemcsak az alapvető élelmiszereket fogyasztó embereknek adna pénzt, hanem a nyugdíjasoknak is. Az MSZP legvaskosabb ígérethalmazából legújabban egy 12 pontos kiáltványt is közzétettek. A párt mindenkinek visszaadja a nyugdíjjogosultságát, akinek korábban - bármilyen elnevezéssel - öregségi nyugdíjnak minősülő ellátást állapítottak meg. Több nyugdíjat fog kapni az is, aki üzemi balesetet szenvedett. A véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható emberek számára lehetővé teszik a nyugdíjvédelmet, és megszüntetik az orvosi felülvizsgálatokat. Aki nem rehabilitálható, és az előírt nyugdíjbiztosítási feltételeknek megfelel, annak rokkantsági nyugdíjat adnak.

Egy emlék 2002-ből Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az ígéretek szerint új szabályokat vezetnek be a korkedvezményes nyugdíjazásra, és a veszélyes szakmák képviselői is korábban mehetnek majd nyugdíjba. A nők pedig továbbra is 40 éves jogosultsági idővel mehetnek majd nyugdíjba, a nyugdíjasok pedig 65 év feletti ingyen utazhatnak majd. Szociális temetés helyett kegyeleti járandóságot biztosítanak a rászorulók részére, de az MSZP növelné a méltányossági nyugdíjemelésre és a közgyógyellátásra biztosított összeget is, és azonnal megszüntetné a volt fegyveres testületi tagok ellátását terhelő speciális adóztatást. Nem tudjuk, hogy a régi emlékekre való tekintettel-e, de a párt bevezetné a nyugdíjprémiumot annak érdekében, hogy „a gazdaság növekvő teljesítményéből az idősek is részesüljenek”.

Új Vidámparkot Budapestnek!

Az MSZP a budapestiekről sem feledkezett el. Horváth Csaba azt szeretné, ha meghosszabbítanák a kisföldalattit, és a Vidám Parkot átköltöztetnék Rákosrendező mellé. Ezzel párhuzamosan azt is szeretné, ha bővítenék az állatkertet.

Több praxispénzt az orvosoknak!

Hol van már Molnár Lajos, Horváth Ágnes vagy Székely Tamás szelleme? Az MSZP az egészségügyi dolgozóknak is ígér, legutóbb a háziorvosoknak mondták, hogy több pénzt adnának nekik. „Ha a szocialisták kormányra jutnak 2014-ben, újjáépítik az egészségügyet, növelik a praxispénzt, és ösztönzik a háziorvosi munkát segítő ápolók foglalkoztatását” – ígérte Kormos Kata idén nyáron.

Még több rezsicsökkentést!

Az MSZP rezsicsökkentésre adott közvetlen válasza a még nagyobb, illetve rászorultsági elven működő rezsicsökkentés. Emellett szeretnének egy Zöld beruházási rendszernek nevezett energiahatékonysági programot, amelyre az ingatlantulajdonosok pályázhatnának. Az MSZP még külön államilag támogatott napelem- és szélenergia-programot is szeretne.

Ígéretdömping várható 2014-ben is Forrás: MTI/Mohai Balázs

Olcsóbb benzint az embereknek!

„Az MSZP követeli, hogy a három éve kormányon lévő Fidesz, ellenzékben tett kijelentéseit valóra váltva, csökkentse az üzemanyagok árát” – mondta Török Zsolt az idén augusztusban. Szerinte pártja jövő évi kormányra kerülése esetén „olyan köztársaságot épít, amelyben több lesz a jólét, a biztonság, a szabadság és az igazság uralkodik majd”.

Több segélyt az embereknek!

Az MSZP idén januárban meghirdetett szociális programjában nem sok konkrétum van, azt azonban megígérik, hogy „a nyomor enyhítésének elsődleges lépéseként visszaemelik a csökkentett segélyek összegét”. A családi pótlékot pedig automatikusan mindig az inflációval emelnék.

Szociális bérlakást az embereknek!

Az MSZP a devizahitelesek problémáira nem nagyon szokott konkrét válaszokat ajánlani, általában csak azt mondják, szociális bérlakásépítési-programot kell indítani, amely „nem csupán a devizahiteles családok és kisjövedelműek megélhetési gondjaira nyújtana megoldást, hanem az építőipari újraépítésén keresztül részben az égető munkanélküliségre is”. A párt erre vonatkozóan törvényjavaslatot is benyújtott a parlamentbe.

Választási plakát 2010-ből Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ingyenes felsőoktatást az embereknek!

Az MSZP furcsa helyzetben találta magát a tavaly téli diáktüntetések idején. A diákok tulajdonképpen a fizetős felsőoktatás ellen vonultak az utcára, miközben az MSZP-SZDSZ kormány korábban folyamatosan a hallgatói önrész bevezetését szerette volna (például fejlesztési részhozzájárulás). Mesterházy Attila azonban már nem gondolkodik ilyesmiben. Egy szeptemberi fórumon már azt mondta, hogy jövő szeptembertől azonnal tandíjmentessé tennék a felsőoktatást, és segítene abban is a leendő MSZP-kormány, hogy a diákok anyanyelvi környezetben tanuljanak nyelveket.

Olcsóbb meleget minden embernek!

Az MSZP kihasználta az extrém hideget is arra, hogy valami hangzatosat mondjanak a rezsicsökkentésre. Törvényjavaslatban kezdeményezték a Fűtött Otthonokért Alap létrehozását, amely lényegében a Magyar Villamos Művek profitjából csípett volna le 73,6 milliárd forintot, hogy így támogassák a fával, szénnel vagy brikettel fűtő embereket.

Hogy minderre honnan szereznének pénzt, az nem derül ki egyértelműen. Az MSZP azt ígéri, hogy megszüntetné az egykulcsos adót, és a mostanitól eltérő gazdaságpolitikát folytatna, ami szerintük lehetővé tenné ezeket.

Szerényebb Együtt

Az Együtt-PM pártszövetség sokkal visszafogottabban ígérget, bár a beinduló választási kampány párszor már felülírta a párt önmagáról sugárzott technokrata képét. Bajnai Gordon még megpróbált küzdeni a rezsicsökkentési láz ellen, és fűtéskorszerűsítési programot ajánlott a szolgáltatóktól einstandolt pénzért cserébe. Néhány hete azonban már merészebbet gondolt, és garantált munkát adna 100 ezer harminc év alatti, hat hónapnál hosszabb ideje munkanélküli fiatalnak. Az Együtt-PM még ingyenes felsőoktatást is ígért, és azt, hogy a GDP legalább 1 százalékát a felsőoktatásra fordítják.

Egy MSZP-s plakát 2010-ből Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az Együtt és a PM kapcsolatának hajnalán a két szervezet képviselői egyetértettek a nettó minimálbér fokozatos emelésében a létminimumig, valamint az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításában is.

Az Együtt-PM a devizahiteleseknek is konkrét ígérettel udvarol. Újra lehetővé tennék, hogy a munkanélküli adósoknak átmenetileg csak havi 10 ezer forintot kelljen törleszteniük, az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét pedig a bankadóból írnák le. Bajnai külön telepesprogrammal csábítaná vissza azokat, akik felsőfokú tanulmányaik után vissza szeretnének térni abba a hátrányos helyzetű térségbe, ahonnan származnak.

A rászoruló gyerekeknek napi háromszori étkezést szeretne Szabó Tímea a gyereknap alkalmából. "Tesszük mindezt azért, hogy Magyarországon a gyermeknap minden gyermek számára valódi örömünnepet jelentsen" - írta a gyerekeknek.