Gyerekekkel csalták lépre a trafikosokat

Vágólapra másolva!
Gyereket szolgált ki több trafikos, ez lett a vesztük. Két trafikos egy ideig nem árulhat cigarettát, és így járhat hamarosan még háromtucatnyi dohányboltos.
Vágólapra másolva!

Két esetben már határozat is született arról, hogy egy időre bezárják azt a trafikot, ahol az eladót rajta kapták, hogy kiskorút szolgált ki. Ezen felül közel negyven eljárás is folyamatban van, amelyek valószínűleg ugyanígy végződnek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye szerint a július 1-je óta lefolytatott 274, fiatalkorúak bevonásával lefolytatott ellenőrzés során 38 esetben - azaz az esetek 14 százalékában, minden hetedik esetben - tapasztalták a felügyelők, hogy a tilalom ellenére kiszolgálták a fiatalkorút. További 72 olyan esettel találkoztak az ellenőrök, amikor nem szólították fel a tizennyolc éven aluli személyt az üzlet elhagyására.

A kiemelt forgalmú rendezvények idején és környékén az ellenőrzések is fokozódnak, így a Hungaroringen is ellenőrizték a felügyelők a pálya területéhez közel eső dohányboltokat. Hasonló intenzitású hatósági jelenlétre lehet számítani a Sziget Fesztivál idején a Hajógyári Sziget környékén és a fő megközelítési útvonalakon működő üzletekben.

A hatóság emlékeztet arra, hogy minden olyan alkalommal, amikor a felügyelők azt tapasztalják, hogy fiatalkorút szolgáltak ki, a pénzbeli szankció kiszabása mellett az illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége - határozott időre - a dohánytermék forgalmazását is megtilthatja, ismételt elkövetés esetén az üzlet átmeneti bezárását is elrendelheti. A határozat nem teljesítése esetén a vállalkozás rendbírsággal sújtható, amennyiben pedig az ismételt ellenőrzés során újra megsérti a kiszolgálás tilalmára vonatkozó rendelkezéseket, akkor a koncessziós jogot is visszavonhatják.