Vágólapra másolva!
Jön a plusz kamatadó, szigorodik a rokkantkártyák rendszere, sokba kerülhet, ha a vizsgán átlökdösnek egy alkalmatlan autót.
Vágólapra másolva!

Augusztus elsejétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül. Ha a pénzt még elseje előtt lekötötték, akkor csak az elsejét követő időszakra jutó kamatot terheli az új teher. Az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesül az új teher alól. Az eho nem terjed ki az eddig kamatadó-mentességet élvező tartós befektetési számlára (TBSZ) és a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ).

Szintén elsejétől a nem magánszemélyeknél, azaz cégeknél, közületi előfizetőknél az eddigi 2 forintról 3 forintra nő a szöveges üzenetenként, illetve hívások esetén percenként fizetendő távközlési adó mértéke. Az érintett előfizetők esetében az adóbefizetés felső határa havonta 2500 forintról 5000 forintra emelkedik.

Augusztustól közhiteles hatósági nyilvántartásba kerülnek a rokkantak parkolókártyái, a parkolási igazolvány nyilvántartása tartalmazza majd a személyi adatok mellett a kártyatulajdonos fényképét és az aláírását is. A parkolási igazolvány sorszáma, az érvényesség időtartama és a kiállítás dátuma is bekerül a közhiteles nyilvántartásba.

Változnak a közlekedéssel kapcsolatos bírságok is, ez elsősorban a vizsgaállomásokat érinti: az a műszaki vizsgaállomás, amely közúti közlekedésre alkalmatlan gépjárművet levizsgáztat, járművenként 500 ezer forintos bírságot köteles fizetni. Ha a közlekedési hatóság engedélye nélkül átalakított járművet vizsgáztat le, 200 ezer forint lehet a bírság. A teherautók üzembentartóit 100 ezer forintos bírsággal fenyegeti a rendelet, erre akkor büntethetők, ha a menetíró készülékbe csatlakoztatható járművezetői kártya adatait nem töltik le. Ez esetben a 200 ezer forintos bírság esetenként értendő.

Módosul a hegyközségi törvény: a hegyközségi tagoknak, valamint a szőlészeti és borászati felvásárlóknak hegyközségi járulékot kell fizetniük a területileg illetékes a hegyközség részére. A törvény másik kiegészítése szerint az illetékes miniszter a hegyközségi szervezetek tisztújításának felügyeletére, továbbá a hegyközségek működésének elősegítésére miniszteri biztost nevezhet ki.