Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman az új Ptk. közéleti szereplők bírálhatóságát szűkítő feltétele miatt.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírósághoz fordult az alapvető jogok biztosa az új polgári törvénykönyv (Ptk.) közéleti szereplők bírálhatóságát szűkítő feltétele miatt - olvasható az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának vasárnapi közleményében.

Szabó Máté ombudsman szerint a sajtó- és a szólásszabadság szempontjából aggályos, hogy a 2014. március 15-étől hatályos új Ptk. a közéleti szereplők bírálatának feltételeként írja elő a "méltányolható közérdek" fennállását. Ennek a törvénybe való beemelése bizonytalan jogi helyzetet, aránytalan korlátozást eredményezhet.

Az új polgári jogi kódex szerint három feltétel együttes teljesülése esetén lehetséges a közéleti szereplők erőteljesebb bírálata: ha nem sérti az érintett emberi méltóságát, ha szükséges és arányos mértékben történik, és ha igazolható az ügyben a "méltányolható közérdek" fennállása is - ismerteti.

A biztos szerint indokolatlan megkövetelni, különösen pedig "méltányolható" jelzővel ellátva feltételül szabni a közérdeket. Az indítványban az is szerepel, hogy a jogbiztonság követelménye szempontjából már maga a "méltányolható" jelző is nehezen értelmezhető.

Szabó Máté rámutatott, hogy a közéleti tevékenység kritikája - amíg az alkotmányos határon belül van - minden esetben közérdek, nélkülözhetetlen a közvélemény szabad alakítása, a plurális demokrácia működése szempontjából.

Szerinte a közszereplést vállalóknak el kell fogadniuk, hogy a sajtó és a szélesebb közvélemény figyelemmel kíséri cselekedetüket. Nagyobb türelmet kell tanúsítaniuk tevékenységüket kritizáló, bíráló megnyilvánulásokkal szemben - hangsúlyozta alkotmánybírósági indítványában az ombudsman a közlemény szerint.