Nem tekinthet be a nemzetbiztonsági bizottság a Laborc-ügyben keletkezett iratokba

Vágólapra másolva!
Nem enged betekintést az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak a volt titkosszolgálati vezetők perével kapcsolatos iratokba a Debreceni Törvényszék. Ilyesmire egyébként a vonatkozó jogszabályok sem adnak engedélyt.
Vágólapra másolva!

Nem tekinthetnek be a volt titkosszolgálati vezetők perében keletkezett iratokba az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a tagjai. Egyebek mellett ezt tartalmazza a Debreceni Törvényszék elnökének a parlamenti bizottság elnökéhez írt válaszlevele - tájékoztatta a törvényszék sajtótitkára csütörtökön az MTI-t.

Veszprémyné Szajkó Márta közölte, a sajtóban az üggyel kapcsolatban megjelent eltérő tartalmú információk miatt hozzák nyilvánosságra válaszukat.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt kérte, hogy a bizottság tagjai betekinthessenek a Galambos Lajos és társai ellen kémkedés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőeljárás iratainak másolatába. "Az eltérő tartalmú lapinformációk miatt a Debreceni Törvényszék szükségesnek tartja közölni, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának megkeresésére a Debreceni Törvényszék elnöke érdemi válaszát - ahogyan arról a 2013. július 23. napján kiadott sajtóközleményben is hírt adtunk - 2013. július 23. napján kora délután kézbesítette" - olvasható a közleményben.

A Debreceni Törvényszék elnöke, Kahler Ilona levelében kifejtette, hogy folyamatban lévő büntetőügy irataiba a büntetőeljárási törvény által feljogosítottak tekinthetnek be. A törvényben felsoroltakon kívül az eljárásról annak adható felvilágosítás, "akinek az eljárás lefolytatásához, illetőleg annak eredményéhez jogi érdeke fűződik". Ez a törvény nevesíti a parlamenti ellenőrzés eszközeit is, és ezek között "nem szerepel folyamatban lévő büntetőügy iratainak betekintés végett történő megküldése". A Nemzetbiztonsági Szolgálatokról szóló törvény sem teremt alapot a betekintésre - áll a válaszlevélben. Az Országgyűlésről szóló törvény pedig azt rögzíti, hogy az országgyűlési bizottságok nem vizsgálhatnak olyan ügyet, amely "folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya" - írta a törvényszéki elnök.

"A fent leírtak alapján az irat megismerése iránti kérelmét nem áll módomban teljesíteni" - zárul a Debreceni Törvényszék elnökének az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elnökének, Molnár Zsoltnak küldött levele. A törvényszék "az egyes sajtóorgánumokban megjelent, a büntető eljárás lefolytatását érintő állításokkal kapcsolatban" közölte, hogy "az ügyben a jegyzőkönyvek rendelkezésre állnak, azokba a titkos ügykezelésre vonatkozó szabályok betartása mellett az eljárásban érintett és arra feljogosított személyek betekinthettek".

Az, "hogy a büntető eljárás lefolytatása során történt-e egyáltalán eljárási szabálysértés, a még folyamatban lévő büntetőügyben a másodfokú bíróság kompetenciájába tartozó szakmai kérdés" - jelezte álláspontját Kahler.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa július 5-én kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért ugyancsak 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Laborc Sándor volt NBH-főigazgató kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év - két évre felfüggesztett - börtönbüntetést kapott. P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkant orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentették.

Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. Az ítélethirdetést zárt tárgyalás keretében tartották meg.