Nem lett meg az 55 ezer ösztöndíjas

Vágólapra másolva!
Habár a kormányszóvivő azt ígérte, hogy az idén szeptembertől legalább 55 ezer diák tanulhat ösztöndíjas helyen, az általános eljárásban 53 759-en kapnak állami támogatást. A felsőoktatási államtitkár, aki a keresztféléves és doktori hallgatókat is beleszámolta, viszont azt mondta, 58 ezer ösztöndíjas kezdhet szeptemberben. A jelentkezők háromnegyedét felvették valahová, a legnépszerűbb szak a gazdálkodási és menedzsment volt, a legtöbben a Széchenyi István Egyetem műszaki tudományi karán kezdhetnek tanulni.
Vágólapra másolva!

A felvételi ponthatárokat itt találja.

A boldog felvételizőkről szóló cikkünket itt olvashatja.

A kormány felvételi ígéreteiről pedig itt találja cikkünket.

Az idén a 95 445 jelentkező 75,6 százalékát felvették valahová - írta a Felvi.hu gyorsjelentése. Szerdán este nyolc órakor hirdették ki a 2013-as felsőoktatási ponthatárokat, és az első összesítésekből kiderült, hogy 72 159-en kezdhetik meg szeptemberben a tanulmányaikat egyetemen vagy főiskolán.

A felvettek közül 53 759-en kapnak ösztöndíjat. Ez valamivel kevesebb annál, mint amit a kormány ígért tavaly decemberben. Giró-Szász András kormányszóvivő december végén azt mondta, hogy az államilag finanszírozott diákok száma nem lesz kevesebb 55 ezer főnél. A kisebb szám azért fordulhatott elő, mert több mérnöki és természettudományos képzésen nem sikerült feltölteni az ösztöndíjas helyeket, pedig sok egyetemen és főiskolán a 240-es minimumponthatár is elég volt a bejutáshoz.

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár csütörtökön azt mondta, hogy a kormány teljesítette a vállalását, mert a kitűzött 55 ezernél többet vettek fel, 58 844 hallgatót. A számok közötti eltérést az okozza, hogy az államtitkár a keresztféléves (3785) és a doktori képzésben résztvevő hallgatókat (1300) is hozzáadta az általános felvételin résztvevők számához.

Az adatok szerint a felvettek a legtöbben gazdálkodási és menedzsment szakon kezdhetik meg a tanulmányaikat (2655-en), a második legnépszerűbb szak pedig a gépészmérnöki. A felvettek létszáma szerint számított top 10-ben négy gazdaságtudományi, három műszaki, egy informatikai, egy egészségtudományi és egy jogi képzési területhez tartozó szak található. Maruzsa Zoltán helyettes államtikár azt mondta, hogy idén 10 885 képzést hirdettek meg, és 5060 szak, szakpár van, ami nem indul el a meghatározott minimumlétszám miatt.

Szak neveFelvettek száma
Gazdálkodási és menedzsment2655
Gépészmérnök2300
Turizmus-vendéglátás2111
Jogász2029
Mérnökinformatikus1953

Ezekre a szakokra vették fel a legtöbb hallgatót (Forrás: Felvi.hu)

Az alapképzésre, valamint osztatlan képzésre bekerültek közül a legtöbben a Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karán kezdhetik majd meg tanulmányaikat. A további legnépszerűbb karok a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara, illetve az ELTE bölcsészkara. A vidéki karok közül a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karára kerültek be a legtöbben (1254-en), de ezzel is csak ötödik a listán.