A rettegett ujgur újra Budapesten

Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus európai elnöke (b) és Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart az V. Semmelweis utcai Magyarok Házában
Vágólapra másolva!
A TEK szerint Ümit Hamit ujgur aktivisra veszélyes, ezért korábban kipenderítették az országból. A bíróság szerint azonban jogtalanul, ezért ma visszatért a rettegett ujgur.
Vágólapra másolva!

Magyarország ma reggel óta ismét súlyos, közvetlen veszélyben van (ha hinni lehet a Teknek), miután megérkezett Budapestre, a Keleti pályaudvarra Ümit Hamit ujgur aktivista. Rendőröknek nyoma sem volt a terrorelhárítók által korábban veszélyesnek ítélt, ezért kiutasított férfi érkezésénél.

Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus európai elnöke, Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke és Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd Forrás: MTI/Mohai Balázs

Érkezése után azt mondta az Origónak, hogy nem hiszi, hogy újra őrizetbe veszik, hiszen a német külügy és sok civil szervezet is figyelemmel kíseri, mi történik vele. Ümit Hamit sajtótájékoztatót is tartott szerdán, ahol ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő azt mondta: súlyos kártérítési igényt akar érvényesíteni a magyar állammal szemben, jó hírnevének megsértése miatt.

Az ujgur férfi az után döntött a visszatérés mellett, hogy a múlt pénteken a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondta, hogy jogszerűtlenül tették ki a szűrét az országból. A kínai kormány szemét szúró ujgur aktivistát korábban azért utasították ki, mert a TEK szerint veszélyes Magyarországra nézve. Hogy pontosan mért tartják magyarországi jelenlétét kockázatosnak, azt egy a BÁH-nak küldött hivatalos dokumentumban megindokolták, de az indoklást sem a TEK, sem a bevándorlási hivatal nem hozta nyilvánosságra, és még az érintettnek sem árulták el. Ümit Hamit korábban azt nyilatkozta, hogy kihallgatása során terrorizmussal gyanúsították meg, pedig ő semmit nem követett el.

Részletek itt.