Nem mennek a dohányboltosok a fesztiválokra

Vágólapra másolva!
Több feltételt is teljesítenie kell annak, aki fesztiválok területén akar cigarettát árulni. A konténer és a bódé például eleve ki van zárva: olyan árusítóhely kell, ahová a vevők be tudnak lépni.
Vágólapra másolva!

Múlt hét végéig egyetlen érintett sem kért engedélyt arra, hogy dohányboltját valamely nagyobb fesztivál helyszínén nyithassa újra - írja a szerdai Magyar Nemzet. A lapnak Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szóvivője azt mondta: a fesztiválok helyszínére elvben átköltözhetnek egyes dohányboltok, ennek azonban több előfeltétele is van.

Elsőként az, hogy a trafikosnak új engedélykérelmet kell benyújtania az adóhivatalhoz, és indítványoznia, hogy a hatóság tegye számára lehetővé, hogy az adott körzetben, de másutt található dohányboltját a fesztivál helyszínére, területére áthelyezhesse.

Lényeges emellett, hogy az új üzlethelyiségnek meg kell felelnie az előírásoknak: cigarettát fesztiválon sem lehet árusítani konténerből, lakókocsiból vagy olyan bódéból, ahová vevők nem tudnak belépni. Az engedélyezési folyamat több hétig is eltarthat- tette hozzá a szóvivő.

A NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője, Suller Attila azt mondta: cigarettát július közepe óta kizárólag a nemzeti dohányboltokban lehet árusítani, a fesztiválokon tevékenykedő pénzügyőrök így feladatul kapták az illegális cigaretta-árusok elleni fellépést is. Azok, akik engedély nélkül kínálnak különféle dohánytermékeket, ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedő bírsággal számolhatnak.

A trafiktörvényről szóló összes cikkünket elolvashatja itt.