Vizsgálat indul az eltűnt MSZMP-iratok miatt

Vágólapra másolva!
Az adatbiztonsági vizsgálatot egy hónap alatt be akarja fejezni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.
Vágólapra másolva!

Az adatok tárolására vonatkozó adatbiztonsági vizsgálatot kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az MSZP egykori, Köztársaság téri székházában felejtett kommunista iratok miatt - írja a Magyar Nemzet.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a lapnak elmondta: az eljárást rövid határidőn belül, körülbelül egy hónap alatt be kívánják fejezni, a dokumentumoknak pedig a megfelelő helyre kell kerülniük. A személyes, illetve szigorúan bizalmas adatok ottfelejtéséről az Átlátszó.hu számolt be.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a Magyar Nemzetnek azt mondta: a házban maradt adatokról, filmekről az MSZP új vezetésének nem volt tudomása, de a párt gondoskodik az egykori székházában maradt dokumentumok levéltárba helyezéséről. A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülései szerint ugyanakkor a dokumentumok többsége eltűnt.

Szakály Sándor történész a hátrahagyott történelmi jelentőségű dokumentumokkal kapcsolatban a lapnak azt mondta, az MSZP felelőssége lett volna az iratok megőrzése, ugyanis az MSZMP jogutódjaként az szocialista pártnak lett volna feladata a dokumentumok kezelése. A történész szerint az adatkezelés trehánysága jogilag, történetileg és adatvédelmi szempontból is rendkívül aggályos.