Visszatér Magyarországra az elkergetett ujgur vezér

Vágólapra másolva!
Szerdán újra Budapestre látogat Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus európai alelnöke, akit május végén a Terrorelhárítási Központ javaslatára kiutasítottak az országból. A Kína szemét szúró aktivista az után térhet vissza, hogy a múlt héten a bíróság érvénytelenítette a kitoloncolásáról szóló határozatot. Ez azonban még nem védi meg attól, hogy újra lecsapjanak rá a magyar hatóságok, akik szerint a férfi "valódi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent" Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Az ujgur és a magyar nép testvéri viszonyáról, valamint az ellene indított különös hajtóvadászatról szeretne sajtótájékoztatót tartani Budapesten Ümit Hamit, a nyár elején kiutasított ujgur emigráns vezető - közölte a Magyarok Világszövetsége. A Kína északnyugati részén élő ujgurok képviselője annak ellenére tér vissza Magyarországra, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) korábban súlyos nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította, és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) május végén kiutasította az országból.

Az ujgur férfi az után döntött a visszatérés mellett, hogy a múlt pénteken a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogosnak ítélte a kiutasítása elleni keresetét. A bíróság kimondta, hogy jogszerűtlenül tették ki a szűrét az országból. A szövevényes ügyet azonban valószínűleg csak tovább korbácsolja Ümit Hamit visszatérése, amivel ismét lépéskényszerbe hozza az őt terroristának tartó magyar szolgálatokat.

A kínai kormány szemét szúró ujgur aktivistát korábban azért utasították ki, mert a TEK szerint veszélyes Magyarországra nézve. Hogy pontosan mért tartják magyarországi jelenlétét kockázatosnak, azt egy a BÁH-nak küldött hivatalos dokumentumban megindokolták, de az indoklást sem a TEK, sem a BÁH nem hozta nyilvánosságra, és még az érintettnek sem árulták el. Ümit Hamit korábban azt nyilatkozta, hogy kihallgatása során terrorizmussal gyanúsították meg, pedig ő semmit nem követett el, szervezetét, az Ujgur Világkongresszust pedig sem az EU-ban, sem az USA-ban tekintik terroristának. Kína viszont terroristának tartja a szervezetet, így Ümit Hamit szerint Magyarország Kína politikai nyomására próbálja őt ellehetetleníteni.

Ümit Hamit (piros sapkában) a 2007-es csíksomlyói zarándoklaton Forrás: Ümit Hamit

A bíróság a múlt héten azért érvénytelenítette a férfi kiutasítását, mert a TEK korábban tévesen adta meg Ümit Hamit születési adatait, állampolgárságát és nevét, és ezért érvénytelen volt az ellene elrendelt beutazási tilalom. Ha azonban a TEK komolyan gondolja, hogy a férfi veszélyes, akkor semmi nem gátolja meg abban, hogy egy új eljárást indítson, és ismét, immár pontos adatokkal kérje a Bevándorlási Hivataltól az ujgur aktivista kitiltását Magyarországról.

(Ümit Hamit kiutasításának részleteiről korábbi oknyomozó cikkünkben, itt olvashat bővebben.)