Mehetnek a menekültek Vámosszabadiba

Vágólapra másolva!
Megegyezett egymással a Belügyminisztérium és Vámosszabadi önkormányzata a település határába tervezett menekültszállóról. Az önkormányzat és a helyiek heteken keresztül tiltakoztak a szálló létesítése ellen, most megállapodtak abban, hogy a szálló ideiglenesen fog a falu mellett működni, és elsősorban családok fognak lakni benne.
Vágólapra másolva!

Vámosszabadi hozzájárul, hogy a külterületén található volt munkásszálló épületében - elsősorban családok elhelyezésére alkalmas - befogadóállomás létesüljön és működjön ideiglenesen - közölte a település és a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel. A közös közlemény szerint 2014 márciusában újra áttekintik a migrációs helyzetet, és ennek függvényében döntenek a létesítmény esetleges bezárásáról és az ingatlan önkormányzati hasznosításáról.

A tárca a befogadóállomás működése kapcsán minden segítséget megad a helyiek biztonságérzetének megőrzéséhez, beleértve a települési térfigyelő kamerarendszer kiépítését és megfelelő rendőri jelenlétet. A közlemény kitér arra, hogy a település vezetősége és lakossága átérzi a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás okozta problémákat, és tudomásul veszi, hogy a menedékkérők létszámának emelkedése új befogadóállomások nyitását teszi szükségessé.

A BM kétszáz férőhelyes menekültszállót tervez nyitni a falu közelében, az első menekültek augusztusban érkezhetnek, erről azonban csak júniusban szóltak a helyieknek. Az önkormányzat és a helyi lakosok heteken keresztül tiltakoztak a szálló ellen. A szemükben a menekültek gyanús négerek és arabok, akiktől minden kitelik: elriasztják a munkahelyet adó cégeket, bűnöznek, kieszik a zöldséget a hátsó kertekből, és betegségeket terjesztenek. A minisztériumnak viszont kell a szálló, mert az idén fél év alatt kétszer annyian menekültek Magyarországra, mint tavaly egész évben. A Vámosszabadin készült videónkat a tiltakozásról itt nézheti meg.