Külföldre készülnek az okos gyerekek

Vágólapra másolva!
A gimnazisták több mint harmada szívesen menne külföldre továbbtanulni. Különösen az elitgimnáziumok tanulói között népszerű ez a lehetőség.
Vágólapra másolva!

Hat budapesti és vidéki állami gimnáziumban készített felmérést a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) a diákok továbbtanulási szándékairól. Az eredmények szerint a válaszadó végzősök közül a továbbtanulást tervezők 72 százaléka budapesti főiskolára vagy egyetemre felvételizik az idén, 34 százalékuk pedig vidéki főiskolára vagy egyetemre. 18 százalékuk külföldi felsőoktatási intézménybe is jelentkezett, a legnépszerűbb célország Nagy-Britannia - írja a Portfolio.

A jövő végzősei közül azonban kétszer annyian tervezik a külföldi tanulást. A továbbtanulást tervező 9-11. osztályos megkérdezettek (448 fő) több mint fele (56 százalék) budapesti főiskolán vagy egyetemen szeretne továbbtanulni. A második legnépszerűbb irány a 9-11. osztályosok körében a külföldi továbbtanulás.

A 9-11. osztályos diákok 36 százaléka gondolja úgy, hogy külföldi felsőoktatási intézményben is szívesen folytatná tanulmányait. Vidéki főiskolára vagy egyetemre csak 20 százalékuk jelentkezne, 14 százalékuk pedig még nem tudja, hol szeretne továbbtanulni.

A külföldi továbbtanulást tervező diákok közül a legnagyobb arányban Nagy-Britanniába (38 százalék) és az Egyesült Államokba (19 százalék) készülnek. A közeli Ausztriába és Németországba a megkérdezettek 14 százaléka, illetve 10 százaléka készül.

A külföldi továbbtanulás különösen a budapesti gimnazisták és a vidéki elitgimnáziumok tanulói körében népszerű, míg a nem elit gimnáziumokban jóval kevésbé. A GVI becslési eredményei szerint minden más hatástól eltekintve, a külföldi továbbtanulás szándékának esélye a tanulmányi eredmény javulásával nő.

Egy adott iskolatípusban tanulók között a magasabb átlaggal rendelkező tanulók inkább tervezik a külföldi továbbtanulást, mint ugyanoda járó rosszabb tanulmányi eredményű tanulók, és a lányok is nagyobb arányban terveznek külföldön továbbtanulni, mint a fiúk.