Vágólapra másolva!
75 védett ürgét költöztettek el a budapesti nemzetközi repülőtér kifutópályájának közvetlen szomszédságából a Kiskunságra. Valójában nem a védett ürgékért izgultak az állatvédők, hanem ürgékre vadászó kerecsensólymokat akarták így kicselezni.
Vágólapra másolva!

Az ürgék harmadát költöztették el a budapesti repülőtér területéről. A Magyarországon fokozottan védett állatfajként nyilvántartott ürgék (Spermophilus citellus) szinte háborítatlanul élhettek a füves, sík mezőn, leszámítva a mellettük fel- és leszálló repülőgépeket és a repülőtér területére betévedő, élelmet kereső nagytestű ragadozó madarakat.

A projekt célja elsődlegesen a kerecsensólyom európai állományának védelme. Ha ugyanis kevés a repülőtéren a potenciális táplálék, a madarak messzebbre költöznek. Ez pedig nem csupán a madárpopulációnak jobb, de a légiközlekedés szempontjából is biztonságosabb.

"Az ürgék önmagukban nem veszélyesek a repülésre, nem így a rájuk vadászó ragadozó madarak, hiszen egy nagytestű madárral történő ütközés nagy veszélyt jelenthet egy repülőgépre és persze többnyire végzetes a madár számára. Így az ürgetranszfer a Kiskunsági Nemzeti Park területére a természetvédelmi célok mellett a repülés, s végső soron az utasok biztonságát szolgálja" - véli Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója.

A kecskeméti katonai repülőtérről is elvitték az ürgéket a Kiskunságba.