A bíróság a kitoloncolt ujgurnak adott igazat

ümit hamit, ujgur, a magyarok világszövetsége, kiutasítás
Vágólapra másolva!
Jogtalanul utasították ki Magyarországról Ümit Hamit ujgur jogvédő aktivistát - mondta ki a bíróság. A Bevándorlási Hivatalnak újra kell kezdenie az eljárást. Az ujgur férfi nagyon veszélyes ember a magyar hatóságok szerint, valójában viszont - mint az Origo korábban feltárta - kiforgatott jogszabályok alapján, eltitkolt okból kellett elzavarni az országból a Kína szemét szúró jogvédőt.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteken jogerősen hatályon kívül helyezte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal május 30-ai határozatát, és új eljárásra kötelezte - közölte Gaudi-Nagy Tamás, az ujgur vezető jogi képviselője. Az egyébként jobbikos képviselő ügyvéd arról a határozatról beszélt, amelyben kiutasították az országból Ümit Hamit ujgur aktivistát, az Ujgur Világkongresszus Európáért felelős elnökét. Ez Gaudi szerint azt jelenti, hogy Ümit Hamit ebben a pillanatban szabadon beutazhat Magyarországra.

Az ügyvéd szerint az eljárás, amellyel az aktivistát eltávolították két hónapja Magyarországról, elfögadhatatlan és törvénysértő volt. Ennek alapján úgy tűnt, hogy önkényesen, szabálysértő módon bárkit veszélyesnek nyilváníthatnak az országra nézve, anélkül, hogy ezt vele közölnék, vagy lehetőséget adnának neki a védekezésre.

Ümit Hamit korábban egy csíksomlyói zarándoklaton Forrás: Ümit Hamit

Amikor május végén Ümit Hamitot egy hamis bombariadókkal és tűzvédelmi ellenőrzésekkel megspékelt akció során őrizetbe vették, a Belügyminisztérium és a rendőrség azzal indokolta az ügyet, hogy a férfi egy korábban elrendelt beutazási tilalommal dacolva jött volna Magyarországra, és ezért teljes joggal csapott le rá az idegenrendészet. Erről azonban kiderült, hogy nem igaz, és a magyar hatóságok azóta sem voltak hajlandóak elszámolni a kiutasítás okával, és még az ujgur aktivistának sem árulták el pontosan, hogy miért jelent fenyegetést az ország biztonságára. Az ügy szövevényes hátteréről szóló tényfeltáró cikkünket itt olvashatja el.

A bíróság pénteken azzal indokolta a kiutasításról szóló döntést hatályon kívül helyező határozatát, hogy a Bevándorlási Hivatal súlyos eljárási szabálysértéseket követett el - mondta Gaudi. Az ügyvéd szerint akkor lehet valakit kiutasítani, ha vele szemben érvényes beutazási tilalom van érvényben. A TEK ezt ugyan kezdeményezte május 29-én, de egy kínai állampolgárként nyilvántartott emberrel szemben rendelték el, helytelen születési adatokkal, így a tilalmat másnap vissza is vonták. Ráadásul amikor az ujgur vezetőt előállították, nem közölték vele ezt a határozatot. Ümit Hamit azóta sem tudott betekinteni a TEK megkeresésébe, így nem tudja, milyen indokok, illetve tényállás alapján állapították meg, hogy a magyarországi tartózkodása közvetlen veszélyt jelent.

Gaudi emlékeztetett arra, hogy Ümit Hamit az elmúlt tíz évben nyolcszor járt Magyarországon, és egyszer sem merült fel ellene semmilyen bűncselekmény gyanúja vagy kockázati tényező. Ha a bevándorlási hivatal továbbra is fenn akarja tartani a korlátozást vele szemben, akkor szabályos eljárást kell folytatnia - tette hozzá.