Mallorcán és Ibizán zaklatják a legtöbb turistát

Vágólapra másolva!
Tavaly nőtt a brit turistákat érő szexuális támadások száma - derül ki a brit Külügyminisztérium elemzéséből. A legtöbb inzultus az angolok kedvenc nyaralóhelyein - Görögországban, Spanyolországban, Törökországban - történik.
Vágólapra másolva!

A brit Külügyminisztérium összesítése szerint tavaly összesen 310 brit állampolgárt ért szexuális inzultus vagy követtek el ellenük nemi erőszakot. Ez a korábbi évek adataihoz képest növekedést jelent, írta az Independent.

A nemi erőszaknak áldozatul esett britek száma 138, a szexuális zaklatás áldozataié 172 volt tavaly, míg egy évvel korábban ezek a számok 127, illetve 154 voltak. A legtöbbször Görögországban, Törökországban és Spanyolországban, azaz a britek által leginkább kedvelt nyaralóhelyeken kértek konzuli segítséget ilyen ügyek miatt. Ezek közül is a legtöbb panasz Spanyolországból érkezett, azon belül pedig a Baleár-szigetekről. Ehhez a szigetcsoporthoz tartozik Ibiza és Mallorca is.

Mindez a Brit viselkedés külföldön 2013 című friss elemzésből kerül ki, amelyet az angol Külügyminisztérium készített. A külügyminiszter, Mark Simmonds szerint aggasztó a nemi erőszakos és zaklatásos esetek számának növekedése.

Az Origo megkérdezte a magyar Külügyminisztériumot is arról, hogy vannak-e hasonló adatok külföldön nyaraló magyar állampolgárokkal kapcsolatban. Kaleta Gábor, a tárca szóvivője azonban azt mondta, hogy a Külügyminisztérium nem vezet külön statisztikát a magyar állampolgárok sérelmére külföldön elkövetett nemi élet szabadsága elleni bűncselekményekről. A Konzuli Szolgálat tapasztalatai alapján azonban a szóvivő szerint elmondható, hogy a magyar állampolgárok sérelmére ilyen jellegű büntetendő cselekmény viszonylag ritkán fordul elő, vagy ilyen esetek ritkán jutnak a Külügyminisztérium tudomására.

A nagyobb turistaforgalommal rendelkező üdülőhelyeken a tárca az elmúlt két évben egy olyan esetről tud, amikor magyar állampolgár sérelmére szexuális erőszakot követtek el. Ha több ilyen eset is történt, a sértettek nem kértek konzuli védelmet - tette hozzá Kaleta Gábor.