Biztonságot és stabilitást ígér az egyiptomi ideiglenes elnök

Vágólapra másolva!
Adli Manszúr ideiglenes egyiptomi elnök csütörtökön a nemzethez intézett első beszédében azt ígérte, hogy megvédi az országot mindazoktól, akik káoszra és erőszakra törekszenek.
Vágólapra másolva!

Az állami televízióban sugárzott üzenetében az ideiglenes egyiptomi elnök arról beszélt, hogy Egyiptom történetének meghatározó időszakán megy keresztül.

Adli Manszúr szerint egyesek az "ismeretlenbe" akarják rántani az országot és káoszt próbálnak teremteni, de az új kormány a végsőkig elkötelezett a biztonság és a stabilitás mellett - hangsúlyozta az egyiptomi elnök.

A Mohamed Murszi előző államfő elűzésével lezajlott fordulat, július 3. óta több mint százan haltak meg politikai indíttatású összetűzésekben és merényletekben Egyiptomban.

Murszi támogatói péntekre is tömegtüntetést szerveznek, és a hadsereg előre figyelmeztette a résztvevőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Az alkotmánybíróból lett új államfő ismét párbeszédet kezdeményezett a hadsereg által megbuktatott elődjének pártjával, a Muzulmán Testvériséggel, amely eddig egyértelműen visszautasította a tárgyalási ajánlatokat.

Manszúr hangoztatta ugyanakkor azt is, hogy igazságszolgáltatásra törekszik az előző, Murszi-rendszert illetően is.

"Az igazság és a megbékélés akarata mindenkit érint" - fogalmazott.