37 milliárdos béremelés a pedagógusoknak

Vágólapra másolva!
2017-ig minden szeptemberben fokozatosan emelik a fizetéseket. A bértáblával együtt a munkaidő is változik.
Vágólapra másolva!

Az idén 37 milliárd, jövőre 172 milliárd, míg 2015-ben 195 milliárd forint többletkiadást igényel a pedagógusbérek emelése a kormánynak készült előterjesztés szerint - írja a Magyar Nemzet.

Az erről szóló tervezetet a lap szerint jóváhagyta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is. Eszerint a pedagógus I. fokozatban a kezdőfizetés az idén 185, illetve 203 ezer forintra emelkedhet, egy harminc éve pályán lévő tanár pedig bruttó 263, illetve 288 ezer forintra számíthat.

A tervezet megerősíti, hogy a köznevelési törvényben előírt béremelés 60 százalékát kapják meg a pedagógusok most ősszel, ezután pedig 2017-ig minden szeptemberben fokozatosan emelik a fizetéseket. Balog Zoltán szerint ez az idén 34, utána évente átlagosan 10 százalék pluszt jelent.

A bértáblával együtt a munkaidő is változik: a jelenleg hatályos heti kötelező óraszám fogalmát felváltja a "neveléssel-oktatással lekötött munkaidő", amely a heti 40 órából 22-26 órát tesz ki. Ezentúl a pedagógus heti 32 óra erejéig lesz köteles az intézményvezető által meghatározott feladatokat végezni, heti nyolc órával pedig szabadon gazdálkodhat.