Visszavett föld, megszűnő TEK, nyilvános ügynöklista - együtt ígér tovább Mesterházy és Bajnai

Vágólapra másolva!
Új alkotmányt, kilenc hónapig járó álláskeresési járadékot és teletömött hasú gyerekeket ígér az MSZP és az Együtt 2014 abban a dokumentumban, amelyet a választási együttműködésük alapjaként írtak alá.
Vágólapra másolva!

Huszonöt pontból álló közpolitikai programot fogadott el az MSZP és a Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség. A dokumentum a két szervezet szerint a kormányprogram alapja lesz, ha ők kerülnek hatalomra.

A kedden aláírt hatoldalas papír nemcsak a politikai program kereteit, hanem konkrét ígéreteket is tartalmaz a 2014-es választásra. A legnehezebben kivitelezhető ígéret az új alkotmány. Pontosabban a jelenlegit írnák át, de a dokumentum szerint nem egyedül, hanem "politikai táborokon átívelő nemzeti konszenzus alapján". Bár írták, hogy a társadalom bevonásával szeretnék elfogadni, népszavazásról nem esik szó.

A félelemnélküliség jegyében megszüntetnék a Terrorelhárító Központot (TEK-et) és az Országgyűlési Őrséget.

A szocialisták belementek az Együtt 2014 korábbi ígéretébe, miszerint nyilvánosságra hozzák az ügynökök nevét - ezt is tartalmazza a dokumentum.

A korrupció megfékezése érdekében arról írtak, hogy minden állami, önkormányzati pályázatról és közbeszerzésről szóló szerződés egy jól kereshető, központi honlapra kerülne. A trafikpályázatot felülvizsgálnák, miközben a jogsértően bérbe adott földeket vissza fogják szerezni - ígérték.

Megszüntetnék az egykulcsos adót úgy, hogy az átlag alatt keresők nettó bére növekedjen, a gazdagoktól pedig nagyobb hozzájárulást várnának el. Az álláskeresési járadék idejét a háromszorosára, kilenc hónapra emelnék úgy, hogy a folyósítást összekötnék képzésekkel. Új munka törvénykönyvét is írnának.

A rezsicsökkentés párjaként egy olyan épületfelújítási pályázatot ígértek meg, amelyben nem kell önrészt fizetniük a lakosoknak.

A közoktatásban visszaállítanák a 18 éves tankötelezettségi korhatárt, a felsőoktatásban pedig eltörölnék a röghöz kötést, és helyreállítanák a keretszámokat. A gyerekjóléti ígéretek közül a legmarkánsabb, hogy a kormányzásuk első évének végére (2014 végére) elérnék, hogy minden gyerek mindennap tisztességesen étkezhessen.

Az internethálózat fejlesztése mellett a médiapiaci versenyt is helyreállítanák. A határon túliak honosításához és választójogához viszont nem nyúlnának.