Kiköltöztetik az I. kerületi Pala utca lakóit

Vágólapra másolva!
Szerda reggel ideiglenesen ki kellett költözniük az I. kerületi Pala utca lakóinak, mert egy nagy, 50 kilós világháborús bombát találtak. Nem tudni, működőképes-e.
Vágólapra másolva!

Egy mintegy 50 kilogrammos II. világháborús légibombát találtak Budapesten, az I. kerületi Pala utcában, emiatt szerda reggel 8 órától mintegy 80 házban el kellett hagyniuk otthonukat a lakóknak, továbbá két szállodát, a Francia Intézetet és egy művelődési házat is kiürítenek.

A rendőrség a lezárt körzetben házról házra járva kéri meg a lakókat, hogy ideiglenesen hagyják el otthonaikat. Az érintett területen élőket, amennyiben igénylik, az Attila úti Petőfi Sándor Gimnáziumban helyezik el. Ha az iskola megtelik, akkor a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumot is megnyitják a kiköltöztetett lakók előtt. Az Országos Mentőszolgálat a fekvőbetegeket, illetve a mozgáskorlátozottakat elszállítja otthonaikból.

A kiürítés mintegy 80 házat, 1500-1600 embert érint az előzetes becslések szerint. A környéket csak a kiürítés után zárják le a járműforgalom és a BKK járművei elől.

Így néz ki a bomba. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az épületeket azért kellett kiüríteni, mivel nem lehet megállapítani, hogy a szerkezetben van-e gyújtószerkezet. A második világháborús bombát kertépítési munkálatok közben találtak a Pala utca 8. szám alatti, 11 lakásos társasház udvarán, kedd éjszaka a rendőrség biztosította a helyszínt.