Megtámadták a trafikos népszavazást

Vágólapra másolva!
Máris megtámadták azt a népszavazási kezdeményezést, amely arról kérdezné meg az embereket, hogy csak dohányt lehessen árusítani a trafikokban.
Vágólapra másolva!

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) a Kúrián támadta meg azt a népszavazási kezdeményezést, amely arra irányulna, hogy a trafikok csak dohánytermékeket árusíthassanak.

Az Országos Választási Bizottság június végén hitelesítette az erre vonatkozó kérdést, így ha összegyűlik 200 ezer aláírás, kiírható lesz a népszavazás, amelyre a választók legalább felének kell elmennie az érvényességhez.

Az egyesület azt is közölte, hogy a kereskedelmi árrés csökkentését célzó népszavazási kezdeményezés miatt is élni fog jogorvoslati lehetőségével. A korábban jellemzően 3-6 százalékos kiskereskedelmi árrést az új trafikszabályozás 10 százalékra emelte, ezért a 20 évre elnyert átlagos dohányárusítási jog mai értéken körülbelül 50 millió forintot ér, azaz bombabiznisz (a forgalmasabb helyek értéke ennél jóval nagyobb, a rossz fekvésű boltoké alacsonyabb).

Az egyesület álláspontja szerint a dohánytermék-kiskereskedelem kizárólagosan az állam hatáskörébe utalt tevékenység, azaz az alaptörvény által védett tulajdon, így a népszavazási kezdeményezés az alaptörvény módosítására irányul, ezért e tárgykörben nem kezdeményezhető népszavazás.

Az MDKE azzal indokolja kifogását, hogy a mintegy ötezer trafik üzemeltetői csak akkor tudják fenntartani üzletüket, ha a dohánytermékek mellett legalább az Európában jellemző trafikárut - hírlap, ital, üdítő - árusíthatják, illetve megmarad a tervezhető nyereséget biztosító árrésük, ellenkező esetben bajba kerülhetnek azok a kis- és középvállalkozások, akik jelentős forrásokat mozgósítottak új üzletük beindításához.

A trafikpályázat miatt több tízezer vállalkozó veszítette el a dohányárusítás jogát - a károsultak saját kérdést szeretnének népszavazásra bocsátani. A szavazás egyáltalán nem biztos, hogy megvalósul, mert ahogy az Origónak nyilatkozó fideszes politikusok mondták, a legrosszabb esetben törvényt módosítanak.