A nemzeti dohányboltost mindenki szapulja

Régi budapesti trafik cégére, nemzeti dohánybolt
Vágólapra másolva!
A trafikok az új kávéházak, ahol a cigaretta vásárlás mellé bónuszban politizálni is lehet egy jóízűt. A pult mögött álló eladókat sokan szidják, mert azt hiszik, hogy az alkalmazottak is milliókat kaszáltak az üzlettel. A régi trafikosok többsége már letakarította a polcokat: éjféltől már tényleg csak a nemzeti dohányboltoké a terep.
Vágólapra másolva!

„Mondtak rám már mindent, többek között, hogy fideszes patkány vagyok” – mesélte az egyik Jászai-térhez közeli trafik eladója, amikor arról kérdeztük, hogyan reagálnak rá az emberek, hogy a nemzeti dohányboltba kell cigarettáért járni. A középkorú nő szerint a legtöbb vásárló nem áll meg annál, hogy kér egy dobozzal a kedvenc márkájából, kéretlenül is elmondják véleményüket a trafikbotrányról.

Régi trafik cégére Budapesten Fotó: Hajdú D. András - Origo

A dohánytermékek kiskereskedelme július 1-jétől állami monopóliummá vált, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A trafiktörvény értelmében azok a kiskereskedők, akik nem nyertek koncessziós jogot, július 16-ig értékesíthetik megmaradt készletüket, attól kezdve már csak a nemzeti dohányboltan vásárolhatunk dohányterméket. Ha valamelyik vállalkozás a határidő után engedély nélkül árul cigarettát, súlyos pénzbüntetésre számíthat, ami ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet. A trafiktörvényről és a koncessziós jogok körül kialakult botrányról szóló összes cikkünket megtalálja itt.

„Július elseje óta a cigarettavásárlás lett a tökéletes terep a politizálásra” – foglalta össze nevetve a jelenség lényegét az alkalmazott. Szerinte a dühös embereknek teljesen mindegy, hogy ő csak egyszerű alkalmazottként áll a pult mögött, és semmivel sem keres jobban, mintha egy közértben, vagy drogériában dolgozna. „Azt hiszik, hogy multimilliomos lettem egy csapásra, hogy az enyém itt minden. Ilyenkor mindig mondom nekik, hogy ha ennyi pénzem lett volna egyszerre, hogy ezt az egészet kialakítsam, biztos nem itt állnék”.

Annak ellenére, hogy kedd éjféltől a trafikokon kívül sehol máshol nem árulhatnak cigarettát a kereskedők, egy budapesti II. kerületi Sparban, és egy G-Roby üzletben is találtunk még hétfőn reggel dohányárut. Igaz, utóbbiban már csak két – kevéssé ismert – márka volt, és abból is csak pár doboz. A boltosok szerint akinél sok cigaretta maradt felhalmozva, annál kitolták a határidőt július 17-éig. A legtöbb helyen azonban már megemésztették, hogy vége a dalnak, és csupaszon árválkodnak a fém cigarettapolcok.

Két Nemzeti Dohánybolt egymás mellett a Dob utcában, korábbi felvételünkön Fotó: Mudra László - Origo

„Éjfélkor kipakoltunk mindent. Majd csinálunk a helyére egy külön részt a pálinkáknak, úgyis azt keresik a külföldiek” – mesélte az egyik Szent István körúti éjjel-nappali üzlet alkalmazottja. Bár ő a másik oldalon áll, neki is sokszor végig kellett hallgatni a felháborodott emberek monológját a trafiktörvényről. „Volt, aki azt mondta, hogy inkább leteszi a cigarettát, de ő ugyan be nem teszi a lábát a nemzeti dohányboltokba” – emlékezett vissza az egyik vásárlói reakcióra. Több olyan vevője is volt, aki az utolsó utáni pillanatig inkább hozzájuk járt cigarettát vásárolni, még akkor is, ha már rég kifogyott az a márka, amit szeret.

„Reggel több embert láttam, akik benéztek az ajtón és azzal a lendülettel már fordultak is ki. Na, ők azok, akik cigarettát szerettek volna venni” – mondta az eladó, aki szerint az, hogy nem árulhatnak dohányt, több más termék keresletét is visszaveti majd. Példaként felhozta a cukorkákat, rágókat, energiaitalokat, vagy például a dobozos, fél literes kólákat, amiket a vevők rendszeresen együtt vásároltak a dohánytermékkel.

Több nemzeti dohányboltban is hiányoznak még egyes márkák. Hétfőn reggel két helyen is sikertelenül próbált több vevő is Marlborot vásárolni, az egyik dohányboltban ráadásul gyakorlatilag a fél cigarettáspolc üresen tátongott. „Beszállítótól függ, de általában hetente kétszer kapunk árut” – magyarázta a látottakat a pultban álló nő.

Újságok és cigaretták egy belvárosi Nemzeti Dohányboltban, korábbi felvételünkön Fotó: Mudra László - Origo

A trafik kilincsét egymásnak adták az emberek, a trafikosok eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a dohányosok kezdik megszokni, hogy hová kell benyitni. A helyek többsége teljesen egyforma, a fő különbség inkább abban mutatkozik meg, hogy csak dohányárut árulnak-e. Az egyik trafikban két külön hűtőben alkoholokat és üdítőket, a dohánypolc alatt pedig tablettás borokat is találtunk. A pult mögött álló fiatal srác szerint egyelőre nem nagyon viszik az alkoholt, ha vesznek is valamit a cigaretta mellé, az az üdítő.

Miután a nemzeti dohányboltok nem építhetnek maguknak látványos installációkat a kirakatba, a vevőcsalogató sok helyen az elsötétített ablakra kiragasztott, A4-es lapra kinyomtatott, „Megnyíltunk” felirat. Budapesten több olyan trafik van, amely annyira pici, hogy egyszerre csak egy vevő fér be a helyiségbe. A Rózsadombon az egyik élelmiszerbolt mellett kialakított dohánybolt például teljesen olyan, mint egy sötét konténer.