Lázár máris bezáratna trafikokat

Vágólapra másolva!
Könnyen kapott cigarettát a nemzeti trafikok többségében egy 18 év alatti fiú -  derült ki az RTL Klub egyik rejtett kamerás riportjából. A trafikosok nem kértek személyit a fiútól, pedig bezárathatják a boltot, ha kiskorút szolgálnak ki. Lázár János államtitkár felkérte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-t, hogy vizsgálja ki az ügyet, és ha kell, 48 órán belül zárassa be az érintett trafikokat.
Vágólapra másolva!

Nyolcból hat trafikban kérdés nélkül kiszolgálták a 18 év alatti vásárlót - közölte az RTL Klub Híradója vasárnap este. (Itt nézheti meg a híradót.) Egy tévé által beépített fiú több budapesti dohányboltban is megpróbált cigarettát vásárolni, és az esetek többségében nem kérték el a személyi igazolványát. A tévé által közölt felvételen látszik, hogy gond nélkül megkapta a cigarettát.

Az új törvény szerint a trafikos a koncesszióját kockáztatja, ha kiskorút kiszolgál. A Kormányzati Információs Központ hétfőn közölte, hogy a híradó által "felvetett problémát észlelve" Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár felkérte Gyulay Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, hogy a konkrét esetben vizsgálja ki, történt-e a nemzeti kiskereskedelmi hálózatban 18 évnél fiatalabbak kiszolgálása.

Lázár arra kérte Gyulayt, hogy "amennyiben az RTL Klub híradójában bemutatottaknak valós alapja van, akkor a törvény szellemében eljárva, 48 órán belül az érintett kiskereskedelmi egységek koncesszióját vonassa vissza". Az államtitkár azt is kérte, hogy az illetékes szervek még júliusban kezdjék meg az országos szintű ellenőrzéseket a jogszabályok betartása és betartatása érdekében.