A trafikok éjjel is árulnak alkoholt

Vágólapra másolva!
Több önkormányzat rendeletben tiltotta meg, hogy az éjjel-nappali üzletek alkoholt áruljanak 22 óra után, a trafikokban azonban a tiltás ellenére lehet venni szeszes italt is. A többi bolttal ellentétben az önkormányzatok nem is írhatnak elő semmit sem a trafikoknak, mert azok nem tartoznak a kereskedelmi törvény hatálya alá.
Vágólapra másolva!

A trafikokban éjjel is lehet venni alkoholt, míg azokon a helyeken, ahol azt az önkormányzati rendelet tiltja, mint például a szomszédos éjjel-nappali üzletekben, nem - írja a Blikk. Az óbudai önkormányzat állásfoglalást kért a fővárosi kormányhivataltól, és a kerület polgármestere, Bús Balázs parlamenti képviselő a trafiktörvényhez szerdán módosító indítványt nyújtott be a parlamentnek. Eszerint az éjszaka nyitva tartó üzletekhez hasonlóan engedélyezné a dohányboltoknak az éjjeli alkoholárusítást.

Egy VII. kerületi dohányboltban szemrebbenés nélkül szolgálták ki negyed 11 után a Blikk munkatársát, amikor sört kért. Amikor megkérdezte, hogy ez hogyan lehetséges, az eladó azt felelte, hogy ők egész éjjel árulhatnak szeszes italokat, dacára annak, hogy a kerületi éjjel-nappalikban 22 óra után évek óta szigorúan tilos. De a lap olvasóinak a tapasztalata szerint más, éjszakai alkoholárusítást tiltó kerületben is lehet venni éjjel a trafikban szeszes italt, ahol egyébként az önkormányzati rendelet tiltja ezt.

A dohányboltok a Miniszterelnökséget vezető államtitkár javaslatának köszönhetően árusíthatnak éjszaka is szeszes italokat. Lázár és Papcsák Ferenc zuglói polgármester előterjesztésére az Országgyűlés kormánypárti többsége kivette a nemzeti dohányboltokat a kereskedelmi törvény hatálya alól, az önkormányzatok pedig e törvény felhatalmazásával korlátozhatják boltok nyitva tartását és a szeszes ital árusítását. Így, a többi bolttal ellentétben, nem is írhatnak elő semmit sem a trafikoknak. Lázárék nem indokolták meg, hogy miért volt szükség kivételt tenni a trafikokkal. A lap kereste Lázár Jánost, akinek munkatársai csütörtökre ígértek választ.

A Blikk által megkérdezett önkormányzatok tehetetlenek a helyzet miatt, mert jelenleg nincs olyan törvényi felhatalmazás, amely a dohányboltokkal kapcsolatos korlátozás bevezetésére jogosítaná fel az önkormányzatokat. Ha a kereskedelmi törvény hatálya nem vonatkozik a dohányboltokra, akkor nem érvényes rájuk a kereskedelmi törvény alapján hozott önkormányzati rendelet sem - tájékoztatott a IX. kerület, amely szerint a trafikokat csak az adóhatóság ellenőrizheti, az önkormányzat nem.