Öt évet kapott első fokon a karcagi baleset okozója

Vágólapra másolva!
Januárban terepjárójával letarolt egy kocsit, amelyben egy erdélyi család vesztette életét kisgyerekével és szomszédjukkal együtt. A vétkes sofőr túl fáradtan vezetett. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Első fokon öt év fogházbüntetésre ítélte a Szolnoki Járásbíróság szerdán a moldovai állampolgárságú V. Mihailt, aki januárban öt halálos áldozatot követelő autóbaleset okozott 4-es főúton Karcagnál.

A bíróság enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlott beismerő vallomását, büntetlen előéletét és megbánó magatartását. Mivel az ügy iratai között nem szerepelt, így nem méltányolhatta viszont a bíróság a védő perbeszédében említettek közül azt, hogy V. Mihail tízezer eurót (2,94 millió forint) helyezett letétbe a balesetben elhunytak temetési költségeire a hozzátartozóknak. Hasonlóan nem támasztja alá hivatalos dokumentum, így nem vehető figyelembe az sem, hogy a vádlott Moldovában anyagilag több hozzátartozójáról is gondoskodott.

Középérték

A bíró szerint a cselekményért kiszabható 2-8 év szabadságvesztés középértékét állapították meg büntetésként. Az öt évbe beszámít az előzetes letartóztatásban eltöltött idő. A vádlott leghamarabb büntetésének kétharmadát letöltve helyezhető feltételesen szabadlábra. Emellett Magyarország területén a büntetést követő négy évre eltiltották a vezetéstől és 1 millió 255 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték.

Az indoklás szerint a moldovai férfi a közúti közlekedés szabályai közül - maga által is bevallott fáradtsága miatt - a jobbra tartási kötelezettséget és a vezetésre alkalmas állapotra vonatkozó előírást is bizonyíthatóan megszegte. Kiderült, hogy a karambol a szemből érkező jármű sávjában történt, az úttest állapota és az időjárási körülmények nem játszottak szerepet.

Nem volt esélyük

A szabályosan közlekedő személyautó vezetője a reakcióidőn belül kialakult veszélyhelyzetre már nem reagálhatott. Bár a vétlen gépkocsiban csak a vezető használt biztonsági övet és a gyermekülés sem volt rögzítve, a 2011 októbere óta jogosítvánnyal rendelkező V. Mihail által vezetett terepjáró lényegesen nagyobb tömege és sebessége miatt az áldozatoknak bekötve sem lett volna esélyük a túlélésre.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, míg a tárgyalást megtörten, lehajtott fejjel végigülő vádlott védője enyhítésért fellebbezett, a határozat nem jogerős. Az ügyben másodfokon a Szolnoki Törvényszék hoz majd döntést.

Erdélyi áldozatok

A járásbíróság jogerősen határozott a tárgyalásra bilincsben, vezetőszáron érkező és onnan ugyanígy távozó V. Mihail előzetes letartóztatásának fenntartásáról.

A 24 éves, Franciaországban dolgozó, onnan hazafelé tartó moldovai férfi terepjárójával január 6-án reggel Karcag közelében, a 4-es főút 164-es kilométerénél félig frontálisan ütközött egy személygépkocsival. A baleset áldozatainak mindegyike a szabályosan közlekedő autóban utazott. A helyszínen három férfi és egy nő meghalt, az autóban velük utazó csecsemőt életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter vitte kórházba, de az életét nem sikerült megmenteni.

Az áldozatok erdélyiek voltak: egy Csíkszentgyörgyről származó, évek óta Magyarországon élő testvérpár, valamint egyikük felesége és gyermeke, továbbá egyik szomszédjuk.