Hende lehallgatása miatt távozhatott az őrnagy

Vágólapra másolva!
Horvát József vezérőrnagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-helyettesét a közelmúltban felmentették a posztjáról. Az Index.hu szerint nem azért, mert lejárt a megbízatása.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben felmentették a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat több operatív tisztjét, köztük Horváth József vezérőrnagyot, a szolgálat főigazgató-helyettesét. A hivatalos verzió szerint az egykori UD-s titkosszolgának csak a szerződése járt le, azonban lehet, hogy egy, a honvédelmi minisztert is érintő megfigyelési ügy áll az elbocsátások hátterében - írja az Index.hu szerdán.

Május közepén egy írásbeli kérdésre adott miniszteri válaszból derült ki, hogy Horváth József vezérőrnagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat operatív főigazgató-helyettesét és Szendrei Zsolt műveleti igazgatót felmentették beosztásából.

A szolgálatnál zajló felderítő munkák, operatív megfigyelések két irányítójának elbocsátása alig kapott figyelmet a sajtóban, mivel a hivatalos indoklás az volt, hogy Horváth vezérőrnagy három évre vállalta a posztot, így szerződése lejárt – írja az Index.hu.

Ezt a választ ismételte meg Hende Csaba a parlament nemzetbiztonsági bizottságában június közepén tartott meghallgatásakor is.

Az ellenzék különösen azért vonta kétségbe a tábornok felmentésének hivatalos magyarázatát, mert a vele egyidőben eltávolított műveleti igazgató esetében olyan „szakmai okokra” hivatkoztak, amelynek részletei az ügy titkos jellege miatt nem közölhetőek.

Az Index.hu úgy tudja, hogy a kirúgások mögött egy olyan titkos akció állt, amelyben Hende Csabát is lehallgatták. A minisztert érintő megfigyelésről azonban informálisan tudomást szereztek a tárcánál, ezért kellett azonnal távoznia a műveleti irányítónak, valamint egy harmadik tisztnek. Horváth József neve egyébként pont egy megfigyelési ügy kapcsán vált ismertté a sajtóban – írja az Index.hu. Horváth az UD Zrt. egyik vezetője volt, amikor a cég körül Dávid Ibolya, egykori MDF-elnök esetleges megfigyelése miatt kitört a botrány.

A HM az MTI megkeresésre annyit közölt: nem kívánnak bizonytalanul eredetű információkon alapuló cikket kommentálni. A titkosszolgálati vezetők távozásával kapcsolatban pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban, a nemzetbiztonsági bizottságban elmondott indoklása a mérvadó.