A Fidesz összerántaná a nemzetbiztonsági bizottságot a kémperben

Vágólapra másolva!
A múlt héten elítélte a bíróság a nemzetbiztonsági hivatal volt vezetőjét, annak utódját, és a volt titokminisztert. A Fidesz szerint maffiahálózatokra emlékeztetnek a baloldal reakciói, ezért megismernék a 40 évre titkosított per iratát egy bizottsági ülésen.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint maffiahálózatokra emlékeztetnek a "kémkedési perként" ismert büntetőügyre adott baloldali reakciók, ezért a testület három kormánypárti képviselője az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezi hétfőre a sajtóhírek alapján 2040-ig titkosított per iratanyagának megismerésére. Erről Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke beszélt.

A képviselő példátlannak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc nyilatkozatában a bírót fenyegette bukással, míg a baloldal más szereplői az ügyeszeknek üzengettek burkoltan. Kocsis Máté szerint ezek a "szélsőséges és veszélyes reakciók" teszik indokolttá a nemzetbiztonsági bizottság összehívását. "Ezek a reakciók ugyanis maffiahálózatokra emlékeztetnek" - fogalmazott.

A Debreceni Törvényszék múlt pénteken hirdetett elsőfokú ítéletet, amely szerint Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatója valamint Szilvásy György volt titokminiszter letöltendő börtönbüntetést kapott, míg Laborc Sándor, aki Galambos Lajost váltotta a hivatal élén, felfüggesztett büntetést. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

Zamecsnik Péter, Laborc Sándor védője a tárgyalás után azt mondta, hogy az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. A pénteki ítélethirdetést zárt tárgyalás keretében tartották meg, csak az ítélet rendelkező része volt nyilvános.

"Veled vagyok, Szilvásy Gyuri" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke múlt héten arra reagálva, hogy a volt szocialista titokminiszter a kémkedési perként ismert büntetőügyben első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott. A volt miniszterelnök Szilvásy Györgynek címzett mondatában úgy fogalmazott, "egy percig nem hisszük, hogy rárontottál volna a nemzetedre, ahogyan ráront Orbán Viktor minden nap".

A politikus az Orbán-kormány abszurd világára jellemzőnek nevezte, hogy az 1950-es évek óta most ítéltek el először minisztert vagy volt tárcavezetőt kémkedés vádjával. "Hogyan szolgálják ki ezt a gyáva miniszterelnököt, ezt a gazembert, ezt az erőszakos senkiházit bírók, rendőrök ügyészek?" - kérdezte ezzel kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, "azt üzenjük a bírónak, valami nagy nevű ezredesnek, hogy egyszer a tartója is el mog fog bukni és el fog vele menni ő is és utálni fogja majd önmagát és nem tud majd elszámolni a lelkiismeretével".

A Fidesz tegnap közleményt adott ki azzal a címmel, hogy a maffiabaloldal összezárt Szilvásy mögött. Kocsis Máté akkor azt mondta, hogy a Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila egy emberként áll ki a maffiabaloldal központi figurája, Szilvásy György mellett.