Semjén: Év végre meglesz az ötszázezredik magyar állampolgár a határon túlról

Vágólapra másolva!
Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint 2013. végére eléri a félmilliót a magyar állampolgárságot elnyerő határon túli magyarok száma. Eddig négyszázezren tettek állampolgársági vizsgát.
Vágólapra másolva!

Az év végére meglesz az ötszázezredik magyar állampolgár a határon túlról - jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hatodik Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének megnyitóünnepségén kedden Budapesten.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott, most tartunk a négyszázhetvenezredik állampolgársági igénylésnél, mintegy négyszázezren pedig már letették az állampolgári esküt, ami által magyar állampolgárokká váltak.

A kormányfőhelyettes hangsúlyozta, olyan határon túli iskolai programot indítottak el, amelynek célja, hogy ne legyen olyan magyarországi diák, aki úgy érettségizik le, hogy nem volt intézményes formában határon túli magyar közösségben. Azt is szeretnék elérni, hogy ne legyen olyan határon túli magyar diák, aki nem volt Magyarországon. Ezenkívül támogatják a határon túli magyar közösségeket, hogy ne csak az anyaországba, hanem egymás országaiba is látogassanak el, hogy "be tudjuk lakni a Kárpát-medencét".

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára beszédében kiemelte, az EU-t érintő kihívások egész Közép-Európára, így a Kárpát-medence magyarságára is rendkívüli terheket rónak. Ebből kivezető útként nevezte meg, hogy megindulhat egyfajta európai növekedés, amelynek Közép-Európa lehet a motorja.