Gátlástalan bérgyilkos ölte meg Fenyő Jánost

Vágólapra másolva!
Az ügyészség sem tudja, kinek a parancsára húzták meg a bérgyilkosok a ravaszt 1998-ban Fenyő János kivégzésénél. A gyanúsított - az intelligens, gátlástalan bérgyilkosnak leírt - Jozef Rohác DNS-ét megtalálták a helyszínen, de szerinte csak azért, mert korábban kölcsönadta a ruháit a másik gyanúsítottnak.
Vágólapra másolva!

Kedden kezdődött a Fővárosi Törvényszéken a 15 évvel ezelőtti Fenyő-gyilkosság tárgyalása. A vád szerint a ravaszt a hírhedt bérgyilkos, Jozef Rohác húzta meg 1998-ban, de hogy kinek a megbízására, azt egyelőre nem tudja senki. A gyilkosság részleteiről és a nyomozás kudarcairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A keddi tárgyaláson először az ügyész ismertette a viszonylag rövid vádiratot, amelyben a gyilkosság részletei szerepeltek, illetve az, hogy a kocsiban hárman ültek: Rohác, Jozef Hamala és Ladislav, a másodrendű vádlott. Arról, hogy ki, mikor, miért bízta meg Rohácot a gyilkossággal, nem derül ki semmi a vádiratból. Az ügyészség ezt egy mondatban elintézte azzal, hogy "ismeretlen személy" bízta meg őket a gyilkossággal.

Jozef Rohác és Ladislav T. gyanúsítottak érkeznek a Fenyő-gyilkosság tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken, 2013. július 9-én Fotó: Mudra László - Origo

Az alacsony és vékony Jozef Rohác ezüstszínű bőrcipőt vett fel a keddi tárgyalásra, és fekete öltönyt viselt a golyóálló mellény alatt. Maszkban volt, amikor behozták. Az 1956-ban született szlovák férfi feje kopaszra van borotválva. A tekintete éles, a tárgyalás alatt többnyire rezzenéstelen arccal nézett maga elé.

Rohác nem akart vallomást tenni, és még a személyi körülményeivel kapcsolatos kérdésekre sem válaszolt. Azt sem engedte, hogy kép- vagy hangfelvételt készítsenek róla. Tolmács fordított neki ugyan, de valamennyit magyarul is érthet, mert amikor Cserni János bíró megkérdezte tőle, hogy bűnösnek érzi-e magát, elég határozottan mondta rá magyarul, hogy nem.

Mint a tárgyaláson kiderült, az igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint diszharmóniás, pszichopátiás személyiség, aki intoleráns, gátlástalanságra hajlamos és rejtőzködő személyiség. Ugyanakkor intelligens, jó szervező, határozott ember, sem alkoholtól, sem kábítószerektől nem függ. A szakértő szerint egyáltalán nem kóros elmeállapotú.

Jozef Rohác gyanúsított a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken, 2013. július 9-én Fotó: Mudra László - Origo

A bíró felolvasta a korábbi vallomásait, de ezekből sem derült ki szinte semmi. Rohác ugyanis a kihallgatásain többnyire nem mondott semmit, nem válaszolt semmilyen kérdésre.

Csak egyszer, tavaly decemberben tett viszonylag hosszabb vallomást. Akkor arról mesélt, hogy egy pozsonyi kávézóba rohant be hozzájuk egyszer Jozef Hamala (ő az a férfi, akit harmadikként gyanúsítanak a Fenyő-gyilkossággal, de nem találják sehol), és állítólag izgatottan azt mondta neki, hogy megtudta, hogy az Aranykéz utcai és a Fenyő-gyilkosság miatt keresik őt a rendőrök, és segítséget kért Roháctól. Hamala Rohác szerint "nem volt egy pénzes gyerek". Sokszor segített neki, és mivel nagyjából úgy nézett ki, mint ő, adott neki ruhákat, öltönyt, zoknit és sapkát is. "Az összes ruháját, ami rajta volt, tőlem kapta." Ennek a történetnek azért van jelentősége, mert Rohác gyanúsításának egyik alapja, hogy Fenyő János gyilkosa a helyszínen eldobta a ruháit, köztük egy fekete sapkát, amelyben egy hajszálat találtak. A hajszálból vett minta megegyezik Rohác DNS-ével. A férfi tehát így magyarázza azt, hogy az ő hajszála volt a sapkában.

Az ügyész ismerteti a vádat, Ladislav T. és Jozef Rohác gyanúsítottak előtt a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken, 2013. július 9-én Fotó: Mudra László - Origo

Rohác állította, hogy a híradóban látta csak az egész ügyet, még a Felvidéken is bemondták, olyan nagy ügy volt a Fenyő-gyilkosság. Az Aranykéz utcai robbantásról is csak a hírekben hallott.

Hazugságvizsgálaton egyelőre nem akart részt venni, derült ki még a tárgyaláson. A bíró végül megjegyezte: "Erkölcsi bizonyítványt nem találtam az iratban".

A szünet után meghallgatta a bíróság a másodrendű vádlottat is. Ladislav P. annyit mondott, hogy nem érzi magát bűnösnek. 1998 februárjában, amikor a gyilkosság történt, illetve utána néhány nappal egy kocsmai verekedés miatt letartóztatták, és állítja, hogy ezt megelőzően tíz napon át masszívan ivott a barátaival különböző lévai kocsmákban, és erre tanúi is vannak. Azt is mondta, hogy nem lehetett a bérgyilkos-csoport sofőrje, mert nincs jogosítványa. Kiderült, hogy a beceneve Lacó, és nem sorolja magát a szervezett bűnözők közé, márt csak azért sem, mert egész életében "csóró" volt, se háza, se autója, se állandó munkája nem volt.

A tárgyalás következő részében szakértői véleményekből, jegyzőkönyvekből olvastak fel. A következő tárgyalást szeptember 24-én tartják, tanúk meghallgatásával folytatják, illetve Rohác védője kérésére behozzák megmutatni a legfontosabb bűnjeleket, a gyilkos által eldobott kesztyűt, sapkát és kabátot.