Csak öt hosszú hétvége lesz jövőre

Vágólapra másolva!
Idén jó dolguk van a dolgozó embereknek, mert hét hosszú hétvégét kaphattak az ünnepnapokhoz. Jövőre csak öt lesz.
Vágólapra másolva!

Jövőre több ünnepnap is úgy esik, hogy öt hosszú hétvége lehet - a többi között május elsejéhez, október 23-hoz és december 24-hez kapcsolódóan -, az ünnepek körüli szabadnapokat az eddigi gyakorlatnak megfelelően szombaton kell ledolgozni.

Az erről szóló rendelet tervezete a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján jelent meg, és július 22-ig lehet véleményezni. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett rendelettervezet szerint május 2., október 24. (mindkettő pénteki nap) és december 24. szerda lesz pihenőnap. Ez egészül ki a húsvét- és a pünkösdhétfővel (április 21., illetve június 9.), így összesen öt hosszú hétvégével tervezhetnek 2014-ben a munkavállalók.

A pihenőnapokat szombatonként - május 10-én, október 18-án és december 13-án - kell ledolgozni. A tervezet szerint a rendelet kiterjed minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottak munkarendjére, kivéve a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetésük folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatókat, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjét.

2013-ban jobb dolguk volt a munkavállalóknak, mert hét hosszú hétvégével számolhattak.