KDNP: Házasság csak férfi és nő között létezhet

Vágólapra másolva!
A KDNP szerint az azonos neműek házasságkötése nem a jogfejlődés, a haladás egy lépését jelentené, hanem a természettörvény felrúgását.
Vágólapra másolva!

A kereszténydemokraták az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben - reagálva a szombati Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztiválon részt vevő Ulrike Lunacek európai parlamenti képviselő szavaira - azt írták: a házasság férfi és nő hosszú távú elköteleződése, amelynek célja a személyiség teljességének megélésén túl a gyermekvállalás lehetősége. Ez a hagyományos együttélési forma az emberiség társadalommá szerveződésének kezdeteitől fennáll, a történelem folyamán a jog intézményesítette és nevesítette a házasságot mint a család alapját - tették hozzá.

"A jogállam fejlődésével a polgári házasságkötés valóban néhány száz éves múltra tekint vissza, mint azt Ulrike Lunacek állítja, de lényegét tekintve semmit nem változott a több ezer év alatt: ugyanúgy egy férfi és egy nő szabad elhatározásán alapul" - közölte a kisebbik kormánypárt.

A KDNP szerint az azonos neműek házasságkötése nem a jogfejlődés, a haladás egy lépését jelentené, hanem a természettörvény felrúgását. A KDNP továbbra is fontosnak tartja, hogy a szexuális kisebbségek jogai biztosítva legyenek, és a magánéletüket saját elképzelésük szerint élhessék, de kiáll amellett, hogy "a házasság csak férfi és nő viszonylatában létezhet" - zárta közleményét a párt.

Ulrike Lunacek, az EP LMBT Intergroupjának tagja a szombati Budapest Pride-ot záró pikniken elmondott beszédében a legfontosabb európai értékek közé sorolta az egyenlőséget és a diszkriminációellenességet. A hétfői Népszabadságnak a politikus azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök téved a házasság megfogalmazásával kapcsolatban, mert a házasság intézményének ma ismert formája csak jó kétszáz éve, az ipari társadalmak kialakulása óta ismert.

Ulrike Lunacek ezzel a magyar kormányfőnek a múlt keddi strasbourgi EP-vitában elmondott szavaira reagált. Orbán Viktor akkor azt közölte, hogy a magyar alkotmány egyértelmű szabályozást tartalmaz, amely szerint "a házasság és a család azt jelenti, hogy férfi és nő, és mindegyikből egy, egy férfi, egy nő". A magyar alaptörvény senkit nem bánt, ez a megfogalmazás senki ellen nem irányul, ez ugyanis egy négyezer éves tradíció védelme - mondta.