Több lesz az orgazmus, mint a náci

melegfelvonulás, gay pride, LMBTQ
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél többen, több ezren voltak a Budapest Pride-on idén, és a felvonulók jobban tartottak egy kiadós esőtől, mint az őket szidalmazó ellentüntetőktől. Nem is történt rendbontás, a mocskos buzizást elnyomta a kamionokról dübörgő Daft Punk és Lady Gaga, az ellentüntető jobbikosokat pedig rendőrautókkal takarták el a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A szivárványos esernyő volt a legirigyeltebb tárgy szombat délután háromkor a Hősök tere környékén. A Budapest Pride-ra igyekvők többsége ugyanis két hatalmas mennydörgés után kiadós záportól tartott, és egy hatalmas lila szíves szemüvegben lófráló fiú meg is jegyezte, hogy "idén a víztől kell tartanunk, nem a náci hőzöngőktől".

Valóban minden eddiginél többen gondolták úgy, hogy mindenféle atrocitás nélkül végigvonulhatnak a városon a melegekért, leszbikusokért, biszexuálisokért, a transzneműekért és persze a besorolást elutasító queerekért (LMBTQ), mert négy órakor már több ezren lóbálták az Andrássy úton a szervezőktől kapott szivárványos zászlót.

Képriportunkért kattintson a fotóra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A rendőrség láthatóan gondoskodott arról, hogy ne zavarhassák meg ellentüntetők a rendezvényt úgy, ahogy a korábbi években arra volt példa: rendőrök százai, több tucat rendőrautó sorakozott fel a környéken, és még lovasrendőröket is hívtak a biztonság kedvéért. Főleg persze fiatalok lepték el az Andrássy utat, de néhány nyugdíjas korú férfi és asszony is felszabadultan táncolt a kamionokról szóló Lady Gaga- és Madonna-számokra.

Jobban várta, mint a nyugdíjat

Egy hetven év körüli asszony elárulta, hogy ez már a harmadik Pride-ja, és először azért jött, mert az unokája meleg, de most már "a buli kedvéért" írja fel a naptárba a rendezvényt. "Ezt jobban vártam ebben a hónapban, mint a nyugdíjat" - mondta a néni, az unokája puszival jutalmazta. Bár lehetett látni fiúkat kézen fogva és egymással elmélyülten csókolózó lányokat is, a megkérdezett felvonulók többsége azt mondta, nem meleg vagy leszbikus, hanem eljött, hogy kiálljon a melegek jogaiért.

A többség boldogan lóbálta a szivárványos zászlót. (Kattintson a képre galériáért!) Fotó: Hajdú D. András - Origo



Persze sok politikus is kapott az alkalmon, és beállt a felvonulók közé, hogy így fejezze ki támogatását. Ott volt a Párbeszéd Magyarországért Szabó Tímea társelnök vezetésével, a DK-tól Molnár Csaba alelnök, az MSZP pedig külön testületet, egy úgynevezett LMBTQ-munkacsoportot hozott létre az ügy érdekében, és Simon Gábor elnökhelyettes és Török Zsolt szóvivő vezette a szocialistákat.

A felvonulók azonban nem törődtek a politikusokkal, végig rendületlenül táncoltak a zenére, a szintén vonuló Kulka János színésszel készítettek közös fotót, lóbálták a zászlóikat, az Oktogonnál színes lufit eregettek, és örömmel fogadták a kamionokról érkező hűsítőket. Eső ugyanis végül csak pár csepp esett, és a tűző napon vonultak végig a Pride-szimpatizánsok. Sokaknak tényleg jól jött tehát az Origo kamionjáról osztogatott sárga kalap is - talán ennyi önreklám belefér.

A kislány is örül a kalapnak. (Kattintson a képre galériáért!) Fotó: Hajdú D. András - Origo

Daft Punk elnyomta a mocskos buzikat

A legnagyobb sikere azonban kétségtelenül annak a táblának volt, amelyre azt írták, "Több orgazmust, kevesebb nácit". Erre többen is felhívták a figyelmemet a vonulók közül, és egy lány a menet végén mosolyogva meg is jegyezte, hogy "most tényleg több lesz az orgazmus, mint a náci". A lány arra utalt, hogy az eddigi évekkel ellentétben az ellentüntetők egy másodpercre sem tudták megzavarni a rendezvényt.

Ugyan nagyjából százan végigkísérték a menetet a környező utcában, de csak kétszáz méteres távolságról tudták odakiabálni, hogy "mocskos buzik". Ezt pedig simán elnyomta a hangosan dübörgő Daft Punk- vagy Michael Jackson-szám. Azt sem láthatták a felvonulók, hogy férfi minden keresztutcában megpróbálta felmutatni a tábláját, amelyre azt írta, hogy "Magyarország nem toleráns, el lehet innen menni, deviánsok". Az Erzsébet térnél pedig, ahol a Jobbik tüntetett, a rendőrök rendőrkocsi-sorfallal takarták el a két tábort egymás elől.

Az ellentüntetők a környező utcákból kiabáltak. (Kattintson a képre galériáért!) Fotó: Hajdú D. András - Origo

A szervezők szerint több mint tízezren vettek részt az idei Pride-on. Ezt nem tudjuk megbecsülni, de láthatóan hosszabb volt a menet, mint az eddigi években. Egy rutinos, külföldi Pride-okon is rendszeresen résztvevő lány meg is jegyezte, hogy azt hitte, hogy a tavalyi berlini felvonulást nem lehet felülmúlni, de ő most annál is jobban érzi magát, és eddig "ez élete Pride-ja".