Gúnyolódó melegekre panaszkodik a KDNP

Vágólapra másolva!
A párt szerint politikai haszonlesők és titokzatos üzleti érdekek lovagolják meg a szombati Budapest Pride felvonulást. A kereszténydemokraták szerint nem lenne szabad „mások sérelmére” vonulgatni.
Vágólapra másolva!

Közleményben szólította fel a KDNP a szombati Budapest Pride felvonulás résztvevőit, hogy ne űzzenek gúnyt a hagyományos értékekből, és ne csúfolják a hívő embereket. A párt szerint a korábbi budapesti melegfelvonulások résztvevői ugyanis már sokszor tették ezt.

A párt szerint a meleg büszkeség kifejezésének határa ott húzódik, ahol a felvonulók még nem sértik mások emberi méltóságát. Mivel a KDNP szerint ez előfordulhat szombaton, arra kérték az LMBTQ közösség felvonuló tagjaitól és szimpatizánsaiktól, hogy ne provokálják a velük nem tartó embereket.

„Alaptörvényünk mindenkinek jogot biztosít véleménye kifejezésére, de azt nem tehetik mások sérelmére” – írja a KDNP. A párt azt is jelzi, hogy szerinte a Budapest Pride felvonulás titokzatos üzleti körök és politikusok érdekeit szolgálja. „A Pride sajnálatosan nemcsak biznisz, hanem a politikai haszonlesők menete, ezért elítéljük azokat a politikusokat, akik demonstratív módon, az LMBTQ közösségből várható szavazatok reményében parádéznak évi egyetlen alkalommal a fővárosban” – írja a párt.

A kereszténydemokraták szerint a Budapest Pride felvonulás és az azon való részvétel „látszólag nyitottságot és elfogadást sugall”, valójában azonban „megakadályozza, hogy a szexuális irányultság megélése a magánélet része legyen és annak helyére, a hálószoba falai közé kerüljön”.

Mozgalom a nyitottságért

Miközben a kormánypárti politikusok többsége hangosan vagy csendesen elhatárolódik a melegektől és a melegfelvonulástól, civil szervezetek, vállalatok, és az ellenzék egy része is támogatja azt. Szombatig több mint 400 magyarországi szervezet, vállalkozás és közösség csatlakozott a Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez, amely kiáll a sokszínűség és az esélyegyenlőség mellett. A kezdeményezéshez többek között az Origo is csatlakozott, amely a szombati felvonuláson saját kamionnal vesz részt.

A parlamenti politikai erők közül szombaton az MSZP közleményben jelezte ismét, hogy támogatja a Budapest Pride fesztivált és részt is vesz a felvonuláson. A párt azt írta, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha állampolgárai szabadon, félelmek nélkül élhetnek benne. "Hisszük, hogy egy nyitott és befogadó társadalom alapja az egymásért való bátor kiállás" – áll a közleményben. Korábban az LMP képviselői szintén jelezték, hogy részt vesznek a felvonuláson.