Szökevény ukrán politikust fogtak egy pesti étteremben

2013.07.05. 10:27

Egy körözött ukrán politikust fogtak el az Interpol rendőrei és a magyar rendőrök egy budapesti hotel éttermében. Olekszandr Sepelevet gyilkossági kísérlettel gyanúsítjáék.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál információi szerint őrizetbe vették Olekszandr Sepelev volt ukrán parlamenti képviselőt csütörtök este egy budapesti szálloda éttermében. Sepelev ellen nemzetközi körözés volt érvényben január óta, egyebek mellett gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.

Az ukrán hírportál információja szerint a magyar rendőrség az Interpol német munkatársaival együttműködve fogta el az ukrán politikust, aki hamis névre kiállított magyar útlevéllel tartózkodott az országban. Az ukrán belügyminisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást Magyarországról a körözött volt parlamenti képviselő őrizetbe vételéről.

Sepeljevet azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy köze volt Szerhij Gyadecsko, a Rodovid bank volt részvényese ellen tavaly tavasszal egy Kijev közeli településen elkövetett merénylethez. Ismeretlenek rálőttek az üzletember autójára, a támadásban sofőrje és ő maga is megsérült. A volt képviselőt emellett még két rendbeli sikkasztással is gyanúsítják. Állítólag az említett bankból még 2009-ben sikkasztott el több mint 220 millió hrivnyát (csaknem 6,6 milliárd forintot), továbbá egy másik üzletemberrel közösen 315,3 millió hrivnya (körülbelül 9,46 milliárd forint) állami támogatást.

A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat.

Sepeljev két ciklusban volt parlamenti képviselő a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben azonban kizárták frakciójából, ezért csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához. A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult a nyugat-ukrajnai Vinnyicja megye egyik körzetében, de nem jutott be a parlamentbe.