Újra lehet LMP-frakció

Vágólapra másolva!
Szeptembertől újra frakciót alakíthatnak az LMP parlamenti képviselői, miután az Országgyűlés pénteken elfogadta a házszabály módosítását. A parlamenti frakcióhoz ezentúl elég lesz három képviselő is.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi 12 tizenkét képviselő helyett már három - ugyanazon országos pártlistáról mandátumot szerző - képviselő is alakíthat frakciót. Az előterjesztő alkotmányügyi bizottság az Alkotmánybíróság áprilisi határozatára hivatkozott.

Eszerint az olyan párthoz tartozó képviselőket, amely átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt, mindenképpen megilleti a frakcióalakítás joga.

Az LMP parlamenti frakciója február 11-ével szűnt meg, miután a 15 tagú képviselőcsoportból nyolcan kiléptek, és megalakították a Párbeszéd Magyarországért Pártot. LMP-s maradt Schiffer András, Osztolykán Ágnes, Mile Lajos, Vágó Gábor, Szél Bernadett és Lengyel Szilvia. Ertsey Katalin szintén maradt az LMP-frakcióban, bár a párttagságát felfüggesztette.

A könnyítés nem jelenti azt, hogy a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció (DK) is frakciót alakíthat, mert a párt nem indult a 2010-es választáson, az MSZP-ből kilépett politikusok alapították a parlamenti ciklus közben.

Miért fontos a frakció?

A frakcióalakítás az anyagi és a felszólalási lehetőségek miatt is fontos a képviselőknek. A jelenlegi szabályok szerint a képviselőcsoportok a működésükkel járó kiadásokra havonta frakciónként 25 képviselő alapdíjával megegyező összeget (5,8 millió forintot) vehetnek igénybe, ami kiegészül képviselőnként a kormánypártok esetében az alapdíj 60, az ellenzékiek esetében 90 százalékával.

A frakciókkal ellentétben a független képviselőknek nincs lehetőségük napirend előtti felszólalásra, és arra sem, hogy a kormánytagok napirend előtt elmondott szónoklataira reagáljanak. Korlátozottak az interpellációs és időkeretes vitákban történő felszólalási lehetőségeik is. A házszabály alapján minden frakciónak az összes parlamenti bizottságban helyet kell kapnia, a független képviselőket viszont csak egy-egy bizottsági hely illeti meg.