Portikot rendőrségi besúgónak nevezték

Vágólapra másolva!
A Prisztás-gyilkosság miatt indult büntetőper pénteki tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken az egyik védett tanú azt állította: Portik Tamás elsőrendű vádlott rendőrségi besúgó volt.
Vágólapra másolva!

Rendőrségi besúgónak nevezte Portik Tamást a pénteki tárgyalási napon egy védett tanú. A vádat alátámasztó, Portikra nézve terhelő vallomásában azt mondta, hogy az áldozat jó barátja volt, az 1996-ban elkövetett gyilkosság máig lesújtja, továbbá úgy tudja, Portik áll annak az ellene több mint egy évtizede elkövetett robbantásos merényletnek a hátterében is, amelyben ő súlyosan megsérült.

Közölte, állampolgári kötelezettségének érezte, hogy vallomást tegyen. A tanú elmondta azt is, hogy már sokkal korábban tett volna vallomást, ám Portik kiváló rendőri és médiakapcsolatai miatt őt és környezetét kezelték közellenségként. Kijelentette, hogy ő soha nem kötött vádalkut, "nem ütötték be" - azaz nem tudták együttműködésre késztetni a hatóságok -, soha nem volt rendőrségi besúgó, "nem úgy, ahogy az elsőrendű vádlott, aki be volt ütve, a rendőrségnek dolgozott".

Ugyanakkor ügyészi kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy Portik Tamásnak jó rendőri kapcsolatai voltak, például azok, akik jelenleg a Vizoviczki László elleni nyomozás kapcsán előzetes letartóztatásban vannak. Ennyi éven át nem tudott volna itthon bujkálni - mondta a tanú az elsőrendű vádlottról, akit az 1990-es évek vége óta kerestek a hatóságok, és több mint tíz év elteltével tavaly nyáron fogtak el.

A védett tanú pénteki vallomásában nagyrészt alátámasztotta egy másik tanú, Radnai László vallomását, őt 2006-ban a kecskeméti maffiaperben 12 év fegyházra ítélték, de egészségi okokból jelenleg szabadlábon van. Abban a perben többéves szabadságvesztést kapott a védett tanú is, aki ebből elmondása szerint hármat magánzárkában töltött.

A védett tanú - a közelmúltban a tárgyaláson meghallgatott Radnai Lászlóhoz hasonlóan - elmondta, Portik emberei őt és Radnait 1999-ben a belvárosban két alkalommal is autóba ültették, csuklyát húztak a fejükre és egy Budapest környéki házba vitték őket. Az első esetben Portik elmondta nekik, hogy az ő utasítására ölték meg Prisztás Józsefet, illetve két másik embert, majd a másik találkozón megeskette a védett tanút és Radnait, hogy erről soha nem beszélhetnek.

Az egésznek "maffiafeelingje" volt - mondta a védett tanú, aki beszélt arról is, hogy néhány év múlva megpróbálták felrobbantani, a rendőrség pedig harminc nap múlva lezárta az ügyet. Amikor ő azt az információt kapta, hogy Portik Tamás állhat a merénylet hátterében, felmerült benne, hogy megtorolja a történteket.

A védett tanú egyébként Radnai Lászlóhoz hasonlóan és a vádirattól eltérően úgy tudja, hogy a több más leszámolás ügyében meggyanúsított Jozef Rohac ölte meg Portik Tamás utasítására Prisztást.
Beszélt arról is, hogy az olajügyekből ismertté vált Energol nevű cégben az 1990-es évek első felében együtt volt Radnaival és Portikkal, és álláspontja szerint az elsőrendű vádlott ezzel összefüggésben mindmáig nem számolt el velük jelentős összegekkel.

A védett tanú azt mondta, hogy az 1990-es évek közepén egy megbeszélésen Bécsben azt hallotta az elsőrendű vádlottról: "meg van zavarodva, összevissza dobálja a gránátokat, kezelhetetlen, elmebeteg". Közölte, Prisztás Józsefről a vádbeli időszakban úgy tudta, milliárdos vagyona volt, számos nagy értékű ingatlan, ma már inkább úgy véli, hogy 3-4 milliárd forint lehetett, de "széthordták", az áldozat családja rossz körülmények közé került a gyilkosság után.

A védett tanú kitért arra, hogy az alvilág bankáraként emlegetett Lakatos Andrásnak az áldozat százmilliót, Radnai 60-70 milliót adott. Lakatos akkoriban arról beszélt, hogy Portik Tamás 800-1000 milliót követel tőle, pedig csak 300-400 milliót adott.

A védett tanú zártláncú videorendszeren, egy másik helyiségből tette meg vallomását, képmását eltorzították. A tárgyalást tucatnyi géppisztolyos álarcos kommandós biztosította, a tárgyalóterembe csak többszörös ellenőrzés után lehetett belépni.

A vádirat szerint Portik Tamás 1994 és 2000 között az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban. 1996-ban kölcsönügyletek folytán ingatlanokkal összefüggésben elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti. Portik ismerőse csalta a III. kerület Ladik utcai tetthelyre 1996. november 1-jén az áldozatot, ott Portik testőre pisztollyal fejbe lőtte a kocsijába beszálló Prisztást, aki a helyszínen meghalt.

Az eljárás során mindhárom vádlott tagadta bűnösségét. A büntetőper hétfőn tanúk meghallgatásával folytatódik.