Bírósághoz fordulhatnak a listázott melegfelvonulók

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint bíróságon kérhetnek jogorvoslatot azok a személyek, akiknek a nevét és fényképét egy internetes oldalon a hozzájárulásuk nélkül ismeretlenek közzétették azért, mert várhatóan részt vesznek a Budapest Pride szombati budapesti felvonulásán.
Vágólapra másolva!

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke csütörtökön azt mondta, hogy az érintettek személyiségi jogaik megsértése miatt fordulhatnak a bírósághoz, például a fényképükhöz fűzött megjegyzések, jelzők miatt.

Az elnök szerint az eddigi bírói gyakorlat következetes abban, hogy jogsértőnek találja a - korlátozott nyilvánosságnak számító - közösségi portálokról "más céllal" levett fényképek felhasználását. A Fővárosi Ítélőtábla már több hasonló ügyet is tárgyalt. Péterfalvi jelezte ugyanakkor, ha az internetes oldal például egy amerikai szerverről fut, akkor nagyon nehéz a jogérvényesítés, mert, mint mondta, az Egyesült Államokban a véleményszabadság szinte korlátozhatatlan jog. Az elnök azt mondta, hogy a Médiahatóság kompetenciája, hogy adott esetben, például uszítás esetén letiltasson egy internetes oldalt.

Péterfalvi Attila ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, ha valaki részt vesz egy - a szombati felvonuláshoz hasonló - rendezvényen, az nyilvános közszereplésnek minősül, így arról "korrekt tájékoztatással" lehet tudósítani, illetve képeket megjelentetni. Ha valaki önként kéri, hogy vegyék fel a listára, azaz nyilvántartásba, az "rendben van", bár miután különleges adatról, szexuális irányultságról van szó, ezért ahhoz írásbeli hozzájárulásra lenne szükség.

Az elmúlt napokban egy internetes oldalon ismeretlenek közzétették azoknak a nevét, illetve fényképét, akik szerintük várhatóan részt vesznek a Budapest Pride szombati rendezvényén. Ugyanakkor az oldal elindítása után nem sokkal többen is kérték, hogy az ő nevüket és fényképüket is jelentessék meg.