Orbán meghirdette a kicsik harcát a nagyok ellen

Vágólapra másolva!
Magyarország függetlensége veszélybe került, ezért össze kell fogni Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök a kormány joggyakorlását elítélő uniós nyilatkozatot külföldi cégek által sugallt bosszúnak nevezte, újabb rezsicsökkentést ígért, és azt mondta, hogy nem akar olyan országot, ahol a többség visszaél a hatalmával.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió azt akarja, hogy a rezsicsökkentés helyett megint emelkedhessenek az árak - mondta a parlament csütörtöki ülésén Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán az után szólalt fel, hogy kedden részt vett az Európai Parlament ülésén, ahol a Tavares-jelentésről vitáztak.

Rui Tavares portugál zöldpárti képviselő vezette azt az eseti bizottságot, amely a jogállamiság magyarországi helyzetét térképezte fel. A szerdán elfogadott jelentés szerint a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió alapértékeitől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. A jelentés azt javasolja, hogy induljon megfigyelési eljárás - az ilyen eljárással az unió megállapíthatja, hogy ha egy ország megsérti az EU alapértékeit, ajánlásokat tehet, és ellenőrizheti az ajánlások megfogadását (a jelentésről és következményeiről itt olvashat részletesen).

Orbán szerint a jelentés elfogadása sérti Magyarország függetlenségét, mert az EU alapító szerződésével szemben önkényesen állapít meg kötelező kritériumokat, vezet be új eljárásokat és kreál új intézményeket. A miniszterelnök (és a jelentés elfogadását elítélő javaslat szerint) a bírálatot az váltotta ki, hogy a kormány politikája és a rezsicsökkentés külföldi cégek érdekeit sérti. Mi azonban inkább arra a kétmillió magyar emberre hallgatunk, akik aláírták a rezsicsökkentés melletti petíciót, és tovább csökkentjük a családok megélhetési költségeit az ősszel - mondta.

Amikor az ország biztonsága a tét, akkor csak az összefogás lehet a megoldás - mondta Orbán, és az árvízi összefogáshoz hasonló egységet kért a pártoktól, mert nem akar olyan Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával.

Orbán szerint a magyarok jó ideje tapasztalják, hogy az EU igazságtalan, kettős mércét alkalmaz, visszaél hatalmával a viták során. "Most azonban az Európai Parlamentben átléptek egy olyan határt, amire eddig nem volt példa. Az EP semmibe vette az unió alapszerződését, ezzel az Európai Unió bürokratái és parlamenti képviselői veszélyes útra tévedtek" - mondta.

A miniszterelnök beszéde kezdetén a Párbeszéd Magyarországért (PM) független képviselői egy molinót tartottak fel az ülésteremben azzal a szöveggel: "Nem akarunk olyan Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével és a többség visszaél a hatalmával". Az ellenzéki képviselők ezzel a miniszterelnöknek a strasbourgi EP-vitában tett azon kijelentésére utaltak, hogy a magyarok nem akarnak olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél erejével. A transzparenst az Országgyűlés munkáját segítő személyzet tagjai vitték ki a teremből.

A molinó felmutatásának idejére Orbán Viktor félbehagyta felszólalását, az ülést levezető elnök, Latorcai János pedig felhívta a PM-es politikusok figyelmét, hogy cselekedetük sérti az Országgyűlés rendjét, a házszabályba ütközik, a parlament ezért meg fogja hozni "a megfelelő döntést".